Yeni ABD

ABD'nin dünya üzerinde başlattığı savaş gerginliği kendi topraklarında patlak verdi. Virginia eyaletinde, ırkçılar silahlanıp sokağa çıktı. Irkçı karşıtları da sokağa çıkınca 150 yıl sonra iç savaş görüntüleri çıktı. İlk gün 3 sivil ve iki polisin öldüğü olaylarda Charlottesville şehrinde OHAL ilan edildi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ağustos 2017 Güncelleme 14 Ağustos 2017, 01:52
Yeni ABD

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville şehrinde Konfederasyon ordusunun komutanının heykelinin kaldırılacağı planını öğrenen ırkçı grupların başlattığı protesto gösterilerinde çıkan olaylar tüm ülkeyi etkiledi. ABD'nin başta Kuzey Kore olmak üzere tüm dünyada yükselttiği savaş gerilimi ilk olarak kendi ülkesinde patlak verdi. ABD İç Savaşı'nın komutanlarından olan Robert Lee'nin Virginia Üniversitesi'ndeki heykelinin kaldırılması dedikoduları üzerine ırkçılar silahlanarak sokağa çıktı. Birleşik Sağ isimli ırkçılar Nazi bayrakları ve ağır silahlarla üniversite çevresini adeta işgal ederken siyahlar ve ırkçılık karşıtları da sokağa döküldü. Irkçıların "Sağı birleştirin" yürüyüşüne diğer grup "Irkçılığa hayır" protestosu ile cevap verdi. Gerilim saniye saniye artarken bir araç, ırkçı grupların yürüyüşünü protesto eden göstericilerin arasına daldı. Olayda bir kişi yaşamını yitirirken 19 kişi yaralandı. 20 yaşındaki araç sürücüsü gözaltına alındı. Şehrin çeşitli noktalarında çıkan diğer olaylarda iki sivil daha yaşamını yitirdi. Bölge yetkilileri olaylara önlem almakta gecikirken olay yerine müdahale etmek isteyen bir helikopter de düştü. Bu kazada ise iki polis hayatını kaybetti.


Sağ Birlik isimli silahlı grup, sokaklarda terör estirmeye başladı.

TEKRARDAN ÖRGÜTLENİYORLAR
Yaklaşık 150 yıl önce köleliğin kaldırılmasıyla başlayan tartışmalar Amerika'yı Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye bölmüş, iç savaşın çıkmasıyla birlikte 600 bine yakın insan hayatını kaybetmişti. Aynı görüntülerin yaşandığı Virginia'daki olaylar tüm ülkede protestolara neden oldu. İki grubun Twitter üzerinden örgütlendiği görülürken, özellikle ırkçıların Neo-Nazi sloganlarıyla toplanmaları ülkedeki gerilimi artırdı.



MESELE HEYKEL
150 yıl önce kölelik tartışmaları nedeniyle başlayan Amerika İç Savaşı ülkeyi Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye bölmüştü. Güney için savaşan Konfederasyon komutanlarından Robert Lee kanlı çarpışmaların ardından sayıca daha üstün olan Kuzey'e daha fazla dayanamamıştı. O komutanın Virginia Üniversitesi'nde bulunan heykelinin kaldırılma kararı ise Robert Lee'nin kendilerini temsil ettiğini iddia eden ABD'li faşistleri sokağa döktü.


Irkçılar ile siyahlar birçok noktada karşı karşıya gelince olayların önü kesilemedi.