Paris’te 10 tango

Türkiye’deki referandum seçimlerini bahane ederek “Türkiye bölündü” diyen Avrupa, Paris’i görmezden geldi. Dün Paris’te 10 farklı grup ve 5 siyasi görüşe sahip yüzbinlerce kişi sokakları savaş alanına çevirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2017 Güncelleme 30 Nisan 2017, 02:19
Paris’te 10 tango

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Üst Akıl'ın tüm planlarını bozdu. Terör, darbe, ekonomik yaptırımlar, ırkçılık... Hiçbiri işe yaramadı. Milli irade hepsine tokadı bastı. 16 Nisan referandumundan da "Evet" çıkmasıyla Avrupa ne yapacağını şaşırdı. Seçim sonuçlarının şaibeli olduğu yalanını atan Avrupa Türkiye'nin ikiye bölündüğünü iddia ederek spekülasyon yapmaya çalıştı. Avrupalı gözlemciler "Seçim bürolarının önünde silahlı polis vardı" bahanesiyle ortalığı bulandırdı ancak OHAL'de bulunan Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki silahlı askerleri görmedi. Üstelik Fransa sadece seçimle değil tüm politik görüşlerin sokağa inmesiyle karşı karşıya kaldı. OHAL'de seçime giden her gün vatandaşlarını polislere dövdüren Fransa, tam manasıyla cadı kazanı oldu.

IRKÇILAR DA SOKAKLARA ÇIKTI
Ulusal Cephe adayı faşist Marine Le Pen'in Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda ikinci olması üzerine ırkçılık karşıtları sokağa döküldü. Le Pen taraftarları da eylemlere başladı. Fransız gazeteci Audrey Pulvar'ın Le Pen'e karşı tavır takınması üzerine işinden olmasıyla gazeteciler de sokağa indi.


BUNLAR LE PEN'E KARŞI
Faşist parti Ulusal Cephe'nin Cumhurbaşkanlığı adayı Marine Le Pen ilk tur seçimlerde ikinci parti olarak ikinci tura kaldı. Ancak halk buna isyan etti.

ÖĞRENCİLER ORTALIĞI YAKIP YIKTI
Öte yandan Fransız polis sendikası da Paris'te gerçekleşen son terör saldırısında bir polisin ölmesi nedeniyle eylem düzenledi. Terör olaylarıyla ilgili Müslümanları ve göçmenleri suçlayan ırkçı bir grup da sokaklara inerken, hem ırkçılık hem terör karşıtı binlerce kişi de Paris sokaklarındaki yerini aldı. Tüm bunların yanında çalışma yasası protestoları da Paris'in iki noktasında devam etti.

POLİTİKAYI REDDETİP YÜRÜDÜLER
Paris son olarak ise lise ve üniversite öğrencilerinin istilasına uğradı. Ne Le Pen'i ne de ilk tur seçimde birinci gelen Yürüyüş Hareketi lideri Emmanuel Macron'u istemediklerini belirten gençler şiddet içerikli sokak eylemlerine başladı. Ateş yakan, dükkanlara zarar veren ve polisle çatışan protestoculara emniyet güçlerinin karşılığı da sert oldu. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken 3'ü polis 8 kişi de yaralandı. Paris sokakları turistler için adeta kabus haline gelirken dün politikayı ve politikacıları reddettiğini belirten bir grup "Bahar yürüyüşü" adıyla bir etkinliğe de imza attı.


BUNLAR MACRON'A KARŞI
Yürüyüş Hareketi lideri Emmanuel Macron ilk turun lideriydi. İlk turda toplam yüzde 40 oy alan ikinci ve üçüncü partinin desteğiyle Macron'un Fransa'da yeni cumhurbaşkanı olmasına kesin gözle bakılıyor.


BUNLAR HEPSİNE KARŞI