"Türkiye olmadan bunu yapamayız"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ile yakın işbirliği olmadan AB dış sınırlarının insan onuruna uygun şekilde güvenceye alınamayacağını söyledi.

Giriş Tarihi 29 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 29 Ağustos 2016, 18:45
Türkiye olmadan bunu yapamayız

İÇİNDEKİLER

Steinmeier, başkent Berlin'de Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ve Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowksi'nin de katıldığı Almanya Büyükelçiler Toplantısı'nın açılışında, Almanya'nın önemli partneri Türkiye'nin kanlı bir darbe girişiminin sonuçlarıyla mücadele ettiğini belirtti.

Türkiye'nin zor bir partner olduğunun bir sır olmadığını ifade eden Steinmeier, "Ancak Türkiye ile yakın işbirliği olmadan AB'nin dış sınırlarını insan onuruna uygun bir şekilde güvenceye almayı düşünmek de zor olduğu bir gerçektir" şeklinde konuştu.

Almanya'da yaşayan Türk kökenlilere dikkati çeken Steinmeier, "Türk-Alman ilişkileri bugün Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk kökenliden dolayı benzersiz bir boyut taşımaktadır. Bu ilişkiyi gelecekte de güçlü AB-Türkiye ilişkisine yerleştirmek kendi çıkarımızadır" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'daki sığınmacı krizine işaret eden Steinmeier, Avrupa'nın bu krizin üstesinden gelmek için büyük çabalar harcadığını kaydetti.

Steinmeier, birleşik ve güçlü bir Avrupa'ya ihtiyaç duyulduğunu ve Alman dış politikası için Avrupa Birliği'nin önemli olduğunu belirterek, "Avrupa ile oynanmaz. Çünkü Avrupa ile küresel düzeni şekillendirme fırsatı artar veya düşer." şeklinde konuştu.