Almanya'yı korku sardı

Yarın Köln'de gerçekleştirilecek mitingden önce Alman yetkililerde 'darbe karşıtı protesto' telaşı başladı. Avrupa'nın 'demokrasi' merkezi olduğunu iddia eden Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Türkiye´de gerilimin arttığını öne sürerek, bunun Almanya´ya taşınmamasını istedi. Türkiye düşmanlığıyla bilinen vekil Cem Özdemir de, Erdoğan yanlılarının cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Giriş Tarihi 30 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 30 Temmuz 2016, 20:08
Almanya’yı korku sardı

İÇİNDEKİLER

Avrupa'nın 'demokrasi' merkezi olduğunu iddia eden ülkelerden biri olan Almanya'da, yarın Köln'de düzenlenecek 'Darbe karşıtı demokrasi yürüyüşü' öncesi telaş iyice baş gösterirken, Türk kökenli milletvekili Cem Özdemir ise yine sahneye çıkarak darbe yanlısı ifadeler kullandı.

Yürüyüşe katılacaklara itidal çağrısı yapan Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye'deki politik gerilimlerin Almanya´ya taşınması ve farklı siyasi görüşte olanların korkutularak susturulması kabul edilemez ve biz buna müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

SPD lideri Sigmar Gabriel de Facebook hesabından yaptığı Türkçe ve Almanca paylaşımda, Türkiye´de gerilimin arttığına dikkat çekerek, bunun Almanya´ya taşınmamasını istedi.

Gabriel, "Benim ricam: Başka düşünenleri saygıyla karşılayalım. Temel düşünce farklılıklarının bölünmemize sebep olmasına izin vermeyelim. Almanya burada yaşayan tüm insanların memleketi olmalıdır" dedi.

ÖZDEMİR: ERDOĞAN YANLILARI CEZALANDIRILMALI
Köln'deki gösteri öncesinde muhalefete yönelik baskı yapıldığını öne süren Yeşiller Partisi eşbaşkanı Cem Özdemir ise, Funke Medya Grubu'na yaptığı açıklamada,"Başkalarını korkutmaya çalışan Erdoğan yanlıları yasalar çerçevesinde cezalandırılmalı" ifadelerini kullandı.

Yapılacak gösterilerin yasalar çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, "Korku iklimi yaratılmaması gerekir" şeklinde konuştu.

Alman meclisinin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen yasa tasarısının oylanmasına önayak olan Özdemir, yaptığı konuşmanın bir bölümünde Talat ve Enver Paşa'nın adını anarak "katiller" demiş, Türkiye'deki Hristiyanların inançlarından dolayı takip edildiğini iddia etmişti.

Özdemir'in bu tasarının oylanmasına önayak olmasına Türkiye'den büyük tepki yağmıştı,

Tokat hemşehriliğinden belediye meclisi kararı alınarak ihraç edilen Özdemir bunun üzerine, Türk vatandaşlığının 18 yaşından beri olmadığını söylemişti.

AMACIMIZ DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMAK
Köln'de her kesimden yaklaşık 100 derneğin destek verdiği Darbeye Karşı Demokrasi Platformu'nun yarın saat 15.00'te Deutzer Werft'te düzenleyeceği mitinge, Almanya'nın çeşitli şehirlerinin yanı sıra Avrupa'nın diğer ülkelerinden de geniş katılımın olması bekleniyor.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Sekreteri Bülent Bilgi, amaçlarının kesinlikle herhangi bir ülkeye, Türkiye'de yaşanan sıkıntıları yansıtmak olmadığını belirtti.

Niyetlerinin Türkiye'ye ve demokrasiye sahip çıkma olduğunu vurgulayan Bilgi, "Demokrasimize vurulmaya çalışılan bu teşebbüse karşı duracağız, darbe girişimine karşı duracağız, burada dik duracağız." dedi.

CİDDİ ENGELLER ÇIKARDILAR
Mitingle ilgili Avrupa'daki bazı siyasetçiler ve bazı basın mensuplarının ciddi engeller çıkardığını ifade eden Bilgi, "Bunlar bizi yıldırmıyor çünkü bizim niyetimiz burada samimi. Niyetimiz sadece Türkiye'de değil, bulunduğumuz ülkede de barış ve huzur içinde birlikte yaşamak ve demokrasi şemsiyesi altında yaşamak." şeklinde konuştu.

UETD Genel Sekreteri, düzenlenen mitinge çok sayıda derneğin destek verdiğini, Avrupa'nın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar geniş bir alandan on binlerce kişinin katılmasını beklediklerini belirtti.

Bilgi, kendi imkanlarıyla gelenlerin yanı sıra imkanı olmayanlar için de çeşitli dernekler tarafından Pazar günü Köln'e ücretsiz otobüs seferlerinin organize edildiğini sözlerine ekledi.

Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan Türkler ve Türkiye dostları, tepkilerini ortaya koymak için FETÖ'nün püskürtülen darbe girişiminin ardından yaşadıkları şehirlerde çok sayıda gösteri düzenlenmişti.