CIA'den AB'ye tokat gibi Türkiye yanıtı

Ankara'ya "Terörle Mücadele Yasası'nı yumuşat" diyen AB'ye yanıt ABD'den geldi. CIA Başkanı Brennan, "Türkiye halkını koruyor" dedi.

Giriş Tarihi 15 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 15 Temmuz 2016, 18:12
CIA’den AB’ye tokat gibi Türkiye yanıtı

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği (AB), Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması için öne sürdüğü 72 kriter arasında yer alan "Terörle Mücadele Kanunu"nun değiştirilmesi yönünde üst üste tehditler yağdırırken Amerikan cephesinden anlamlı bir destek geldi. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan, Türkiye'nin terörle mücadelesini anladıklarını ve desteklediklerini bildirdi. Türkiye'yi "yakın bir müttefik" olarak gördüklerini ifade eden Brennan, Türkiye'nin son yıllarda yoğun bir şekilde törer saldırıları ile karşı karşıya kaldığı, bölücü terör örgütü PKK ile kararlı bir mücadele sergilediğini belirtti. Türk hükümetinin, terör örgütü PKK'ya yönelik mücadelesinin haklı olduğunu belirten Brennan, "Türk hükümeti teröre karşı büyük bir mücadele örneği sergiliyor. Haklı olarak vatandaşlarını korumak için elinden geleni yapıyor. Çok net ve dürüst bir ilişkimiz var. Yakın ilişki içerisinde olmak böyle bir durumdur. Türkiye'nin terörle mücadelesini ok anlıyoruz. Haklı olarak vatandaşlarının sgüvenliğini sağlamak ve korumak için çalışıyorlar" dedi.

İSTİFA EDERİM
ABD'de kampanyasını Müslüman karşıtı söylem üzerine kuran Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump'ın, suda boğulma hissi veren 'waterboarding' adlı sorgulama yöntemine tekrar dönülmesi teklifine de cevap veren Brennan, ABD'nin işkenceyle anılmasının ülkenin prestiji açısından büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Brennan, bu yıl kasım ayında yapılacak seçimlerden sonra ülkeyi yönetecek Başkan'ın emri dahi olsa mahkûmlara yönelik bir işkence talimatı vermeyeceğini bildirdi. Brennan, "Boğulma hissi veren (waterboarding) işkence metodunun geri gelmesini isteyen çağrılar var. CIA'in başında ben olduğum sürece öyle bir noktaya tekrar gitmeyeceğiz. Başkan ne söylerse söylesin bu talimatı veren CIA Başkanı ben olmayacağım, böyle bir durumda CIA'nin başına başka bir başkan bulmak zorunda kalırlar" diye konuştu.