Danimarka sığınmacıların parasına el koydu

Danimarka polisi geçen sene yasalaşan 'mücevher yasası' kapsamında ülkeye sığınan beş mültecinin 10 bin 500 avrosuna el koydu.

Giriş Tarihi 01 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 01 Temmuz 2016, 11:25
Danimarka sığınmacıların parasına el koydu

İÇİNDEKİLER

Geçen yılki sığınmacı dalgasından sonra Danimarka'nın yasalaştırdığı 'mücevher yasası' ilk kez uygulandı. Danimarka'ya girerek sığınma talebinde bulunan beş kişinin üzerlerindeki yaklaşık 10 bin 500 avroya Danimarka polisi yasa gereği el koydu.

Üçü erkek ikisi kadın beş İran vatandaşı sığınmacı sahte kimliklerle geldikleri Kastrup Havalimanı'nda sığınma talebinde bulundular. Sığınmacıların üzerlerinde bulunan yasa gereği 1.350 avro üzerindeki paraya ise el konuldu.

"MÜCEVHER YASASI" GEÇEN YIL KABUL EDİLDİ
Geçtiğimiz yıl Şubat ayında uluslararası kamuoyunda çok tartışılan 'mücevher yasası' Danimarka parlamentosunda kabul edilmişti. Yasa, varlıklı sığınmacıların Danimarka'da kalış sürelerinde yaşamlarını kendilerinin idame ettirmeleri gerektiği gerekçesiyle çıkarılmıştı. Yasa sığınmacıların üzerlerindeki 1.350 avro üzerindeki nakit para ile değerli mücevherlerinin el konulmasını öngörüyordu. Ancak cep telefonu, saat ve evlilik yüzüğü gibi manevi değeri olan varlıklara ise el konulmuyor.

BİRÇOK TARTIŞMAYI DA BERABERİNDE GETİRDİ
Danimarka Yabancılar ve Entegrasyon Bakanı Inger Stojberg uygulamayı savunurken Sosyalist Halk Partisi sözcüsü Jacob Mark ise yasayı ve uygulamayı ''sığınmacıların kaçış yolunda ellerindeki son varlıklarına'' el konulduğu gerekçesiyle eleştirdi.