Döngeltere

İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkmak için referandum yaptı. Birleşik Krallık’ın yüzde 52’si ayrılıktan yana oy kullandı. Ancak pişman olanlar ikinci bir kampanya başlattı. “AB’ye geri dönelim” diyen ve yeniden referandum isteyenlerin sayısı 3 milyona ulaştı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Haziran 2016 Güncelleme 27 Haziran 2016, 10:14
Döngeltere

İÇİNDEKİLER

Dünya, İngiltere'ye odaklandı. Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin geleceğini belirleyen referandum yapıldı. İngiltere'nin AB'den çıkıp çıkmamasını belirleyen referandumda 33 milyon İngiliz, 382 seçim bölgesinde oy kullandı. AB'den çıkma yönünde oy atan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. Ancak "Avrupa Birliği'nden ayrılalım" diyen İngilizlerin akılları başlarına yeni geldi.

İngiltere'de Avrupa Birliği'nden ayrılık kararının çıktığı referandumun tekrarlanmasını talep ederek İngiliz Parlamentosu'na on-line dilekçe gönderenlerin sayısı 3 milyona ulaştı. İngiliz basınında önceki referandumun tekrarlanabileceği yönünde bazı haberlerin yer almasının ardından halk kampanyaya rekor katılım sağladı.

GÖZLER AVAM KAMARASI'NDA
Kampanyanın öncüsü William Oliver Healey dilekçesinde, "Biz, aşağıda imzası bulunanlar, hükümete, katılım oranının yüzde 75'in altında olmasına dayanarak, 'kalma' veya 'ayrılma' oylarının da yüzde 60'ın altında olmasından dolayı, başka bir referandum düzenlenmesi gerektiği kuralını uygulamaları çağrısında bulunuyoruz" mesajını yazdı.

Dilekçenin başlatıldığı parlamentonun internet sitesi, 'yoğun ilgi nedeniyle' geçici olarak hizmet dışı kaldı. İngiliz Parlamentosu'nun internet sitesindeki herhangi bir dilekçe 100 binin üzerinde imza topladığında, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda tartışılabildiği açıklandı.

Öte yandan Birleşik Krallık'ta yapılan AB referandumundan çıkan "Brexit" kararının ardından istifalar artmaya başladı. İlk olarak İngiltere Başbakanı David Cameron, Ekim ayında lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin kongresinde görevinden ayrılacağını açıkladı. AB'de kalınmasından yana çalışma yürüten ancak kampanyaya yeteri kadar destek vermemekle eleştirilen İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, partinin önde gelen isimlerinden Hilary Benn'i görevden aldı.

AYRILMAYALIM
Referandumdan sonra Birleşik Krallık karıştı. İskoçya ve Kuzey İrlanda "Ayrılalım" sinyali verdi. AB'den çıkışın farklı sonuçları olduğunu anlayan İngilizler ise yeni bir referandum yapılması için sokaklara indi.