"700 kişi ölmüş olabilir"

Akdeniz, Ortadoğu'da yaşanan iç savaşlar nedeniyle Avrupa'ya göç etmek isteyen mülteciler için mezar oldu. Teknelerle Avrupa'ya gitmek isteyen binlerce mülteci, Akdeniz'de hayatını kaybetti. Mülteci dramında son facia, geçtiğimiz hafta içinde yaşandı; yaklaşık 30 göçmen hayatını kaybetti. Konuyla ilgili BM'den çok çarpıcı bir açıklama yapıldı. BM, çarşamba gününden bu yana 700 sığınmacının ölmüş olabileceğinden endişe ettiklerini duyurdu.

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 29 Mayıs 2016, 19:04
700 kişi ölmüş olabilir

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden William Spindler, Akdeniz'de çarşamba gününden bu yana 700 sığınmacının ölmüş olabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

Afrika'dan Avrupa'ya kaçışta en sık kullanılan güzergahlardan olan Libya ile İtalya arasındaki Sicilya Kanalı'nda hafta başından bu yana artan göçmen akışında çok sayıda sığınmacı denizden kurtarılmasına karşın kayıp olanların ölmüş olabileceği belirtiliyor.

BMMYK sözcülerinden Spindler, çarşamba günü batan teknede en az 100, perşembe günü yaşanan hadisede de 550 kişinin kayıp olduğu bilgisini verirken, cuma günü de 45 kişinin cesedinin İtalyan donanması tarafından denizden çıkarıldığını hatırlattı.

Spindler, "Çarşamba gününden itibaren 3 ayrı botta en az 700 kişinin öldüğünden endişe ediyoruz" dedi.

İtalyan basınına yansıyan son haberlerde, İtalyan güvenlik güçleri ve bölgede uluslararası misyon kapsamında bulunan deniz ekiplerinin yaptığı kurtarma operasyonlarında hafta başından bu yana 13 bin kişinin denizden kurtarıldığı, 65 kişinin cesedinin çıkarıldığı ve yüzlerce kişinin de kayıp olduğu ifade edildi.

Denizden kurtarılarak İtalya'nın büyük limanlarına getirilen sığınmacıların yetkililere verdiği bilgiler de denizde yüzlerce kişinin kayıp olduğuna işaret etti.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Avvenire gazetesine verdiği demeçte, düzensiz göç konusunda Avrupa'nın Afrika'ya yönelik strateji geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

7 BİNDEN FAZLA İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
2014 ve 2015 yıllarında, Akdeniz'de 7 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bununla birlikte, 320 binden fazla bot, İtalya'ya ulaştı.

2014 ve 2015 yıllarının ilk dört ayında Akdeniz'i geçmeye çalışan mülteci sayısı 26 bin olmasına rağmen arama-kurtarma ekiplerinin geri çekildiği 2015 yılında ölüm sayısının arttığı kaydedildi. 2014'ün ilk dört ayında Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını keybeden mülteci sayısı 60 olarak açıklanırken bu rakam 2015'in Nisan ayında sadece bir hafta içinde 1200'ü buldu. 2015'in ilk dört ayında hayatını kaybeden toplam mülteci sayısı ise 1687 olarak belirtildi. Nisan 2015 verilerini inceleyen araştırmacılar elde edilen rakamların, AB yetkililerinin ölüm sayısında artış olmasını beklediklerini ortaya koyduğunu belirtti. Araştırmayı yürüten Londra Üniversitesi'nden Charles Heller, siyadetçilerin "kasıtlı ihmal suçu" işlediğini belirtirken "Durumu kasıtlı biçimde gözardı etmişler. Bu nedenle hem AB yetkilileri, hem de AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex kasıtsız cinayet işlemiş durumda" ifadelerini kullandı.

SÖZÜN BİTTİĞİ YER
2 Eylül 2015 sabahı, Bodrum'dan Yunanistan'a geçmeye çalışan Suriyeli göçmenleri taşıyan iki lastik bot, Ege Denizi'nde battı. Faciada 8'i çocuk, 12 kişi boğuldu. Bodrum kıyılarına vuran minik bedenler ise yürekleri dağladı. Suriyeli minik Aylan Kurdi'nin cesedi, dünyada geniş yankı uyandırdı. Türkiye'den de, mülteci krizinin sonlandırılmasına yönelik Avrupa'ya yönelik tepkiler dile getirildi.