İsyan bayrağı

Avrupa Yayın Birliği, Eurovision Şarkı Yarışması’nda Filistin ve KKTC’yi yasaklı bayraklar listesine aldı. Listeye terör örgütü DAEŞ de eklenince ortalık karıştı Filistinliler “Bu kirli kampanyanın arkasında İsrail var” açıklamasını yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2016 Güncelleme 02 Mayıs 2016, 01:45
İsyan bayrağı

İÇİNDEKİLER

Avrupa yine tarihi bir skandala imza attı. İsveç'in başkenti Stockholm'ün ev sahipliği yapacağı 61. Eurovision Şarkı Yarışması'na haftalar kala, yarışmayla ilgili tartışma yaratacak bir karar alındı. Avrupa Yayın Birliği (EBU) Filistin ve KKTC'yi yasaklı bayraklar listesine aldı. Listeye terör örgütü DAEŞ de eklenince ortalık karıştı. Yarışmada ayrıca Kosova, Dağlık Karabağ, Kırım, Bask, Donetsk ve Transdinyester bayrakları yasaklandı. Bu durum büyük tepki topladı. Filistinliler olayın arkasında İsrail'in bulunduğunu açıkladı. Filistin Kültür Bakanı İhab Besisu ise skandal karara sert çıktı. Besisu, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Karar, Filistin halkı aleyhinde uygulanan işgal siyasetine taraflı bir yaklaşım sergiliyor. Ayrıca söz konusu karar, insan haklarının korunmasına ilişkin uluslararası anlaşmalara muhalif şekilde uluslararası yarışmaları politize ediyor."

SKANDAL...
İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), söz konusu kararın Birleşmiş Milletlerin (BM) Filistin'i bir ülke ve UNESCO'nun üyesi olarak tanıyan uluslararası kanuna aykırı olduğunu belirtti. KKTC'liler de karara adeta isyan bayrağını açtı. Yavru Vatan'da yaşayanlar "Bizi terör örgütü DAEŞ ile yan yana getirmek büyük skandal" açıklamalarını yaptı. Öte yandan Eurovision, İspanya'dan gelen tepkiler sonrasında, ilk açıkladığı yasaklı bayraklar listesinden Bask bayrağını çıkarmak zorunda kalmıştı. Yarışmanın gerçekleşeceği salonda yerel, bölgesel, ticari, siyasi veya dini mesaj içeren bayraklar ve pankartlarla ayrımcılık, hakaret mesajları içeren bayrak ve pankartların da yasaklandığı açıklanmıştı.

Avrupa terör örgütü olarak tanımladığı DAEŞ'in bezini "Bayrak" olarak kabul etti. Eurovision yarışmasında istemedi.