Rusya sivilleri fosfor bombasıyla katlediyor

Rus savaş uçaklarının, Suriye'de DAEŞ'in sözde başkenti Rakka'ya düzenledikleri hava saldırılarında uluslararası anlaşmalarla yasaklanan beyaz fosfor bombası kullandığı iddia edildi.

Giriş Tarihi 01 Aralık 2015, 00:00 Güncelleme 01 Aralık 2015, 14:30
Rusya sivilleri fosfor bombasıyla katlediyor

İÇİNDEKİLER

DAEŞ yönetiminde yaşamanın nasıl olduğunu dünyaya göstermeye çalışan "Raqqa is Being Slaughtered Silently" (RBSS) (Rakka Sessizce Katlediliyor) adlı insan hakları grubu, Rus savaş uçaklarının Rakka'da sivillerin yaşadığı bölgelere 13 Kasım'dan beri beyaz fosfor bombaları attığını iddia etti. DAEŞ kamplarını vurma bahanesiyle sivil yerleşim yerlerini vurduğunu açıklayan grup, fosfor bombardımanı sonrası çok sayıda sivilin yaşamını kaybettiğini belirtti.



Rakka'ya yönelik saldırılarda daha önceden de kimyasal silah kullanıldığını öne süren gruptan yapılan son açıklamada "Rakka bugün de fosfor bombalarıyla vuruldu" ifadesi kullanıldı. RBSS, koalisyon ve Rus uçaklarının sözde DAEŞ'e yönelik saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin de kaydını tutuyor.



İSRAİL DE KULLANMIŞTI
İsrail savaş uçaklarının Gazze'ye bombardımanında fosfor bombaları kullandığı biliniyor. Katil devlet, 2009 ve 2012'deki Gazze saldırılarında da yine fosfor bombası kullanarak sivil katliam yapmıştı.

BEYAZ FOSFORU SİLAH OLARAK KULLANMAK YASAK
Fosfor bombaları, insan bedeninde son derece zehirli oldukları ve hem deriyi hem de kemikleri yaktığı için Cenevre Anlaşması'yla yasaklanmıştı. Bu nedenle fosfor bombasını silah olarak kullanan ülkeler "savaş suçu" işlemiş kabul ediliyor.

Beyaz fosfor, normalde, dünya ordularında geceleri aydınlatma amaçlı, gündüzleri de sis bombası amaçlı kullanılıyor.