Ecdadın izinde

2. Abdulhamit Han, 1915'te Tayland Müslümanlarını korumak için Bang Uthit Camii'ni yaptırdı. Dönemin Siam Krallığı da halifeye bağlılık için bir nişane talep etti. İstanbul'dan gönderilen Devlet-i Aliyye arması, caminin girişine asıldı. TİKA da ecdadın mirasını 4 ayda yenileyip teslim etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2015 Güncelleme 09 Ekim 2015, 01:22
Ecdadın izinde

İÇİNDEKİLER

Sınırları aşan fikir yeniden vücut buldu! Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yer alan ve giriş kapısının üzerinde Sultan II. Abdülhamid Han tarafından gönderilen Osmanlı devlet arması bulunan Bang Uthit Camii, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), tarafından yenilendi. Restarasyon için ise tam 2 milyon TL harcandı. Başkent Bangkok'ta yüz yılı aşkın süredir Taylandlı Müslümanlara hizmet veren ve günde beş vakit sesli ezan okunan camide Osmanlı külliyelerini aratmayan bir işleyiş hakim oldu. Külliyede bulunan mutfakta pişen yemeklerin her gün ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken medreselerde de isteyenlere dini eğitimlerin verilmesine başlandı.


Caminin giriş cephesinde yer alan Osmanlı nişanı zımparalanıp temizlendi. Altın varakla kaplanarak, koruma altına alındı. Tamamı Türkiye'den giden mermerlerle mihrap, minber ve kürsü yapıldı.

SİAM KRALLIĞI'NA HEDİYE
Caminin geçmişi de bugününe büyük bir anlam kattı. Buna göre, Sultan II. Abdülhamid döneminde uygulanan İttihad-ı İslam siyaseti çerçevesinde, Osmanlı'dan haberdar olan ve hilafete bağlılıklarını ifade eden Tayland Müslümanları (Siam Krallığı) İslam'a ve hilafete bağlılıklarını yinelemek adına Halife II. Abdülhamid'den bir nişane talep etti. Bu talebin ardından Sultan Abdülhamid, Siam Krallığı'na Devlet-i Aliyye armasını hediye etti.


Yenileme kapsamında minaresi olmayan camiye Selçuklu sekizgeninden esinlenilerek minare yapıldı. Böylece Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izleri camiye kalıcı olarak işlendi. Çalışmalar cami yapısıyla da sınırlı kalmadı. Dışarıdaki mutfak ve abdest alma mahalleri de tamamıyla yenilendi.

4 AYDA TAMAMLANDI

Müslüman toplumu da cami kapılarının üzerine bu armanın aynısını işleyerek hilafet merkezine bağlılıklarını ifade etti. Hilafet'in kaldırılmasının ardından ülkede bu uygulamaya son verildi. Ecdadın izinden giden TİKA, camide kapsamlı bir yenilik yaptı. 18 Ağustos'ta teslim edilen cami 4 ay gibi kısa bir sürede yenilendi.


Caminin içine bazı eklemeler de inşa edildi. Asma kat ilavesi yapılarak kadınlar mahfili oluşturuldu.

2. Abdülhamit Han'a dua edilirdi
Tayland Müslümanları, Cuma hutbelerinde Sultan II. Abdülhamid'i zikredip sağlığı için dua ediyordu. İstanbul'dan gönderilen Devlet-i Alî Nişanı çoğaltılarak yeni inşa edilen camilerin girişine asılıyordu. Bununla İstanbul'a, halifeye bağlılıklarını tekrar etmiş oluyorlardı. Hilafetin son bulmasıyla bağlar koptu. Ancak, Taylandlı Müslümanlar Osmanlı'yı unutmadı.

HAK VE HUKUKLARI KORUNUYORDU
Uzakdoğu Müslümanlarını 'Halife' sıfatıyla sahiplenen Sultan II. Abdülhamid Han, onların haklarını koruyup-gözetmek amacıyla bölge liderleriyle temas halindeydi. Bu bağlamda Tayland Kralı V. Chulalongkorn ile de hususi dostluk kurmuştu. Sık sık mektuplaşıp hediyeleşen liderler, hanedan üyeleri ile birlikte karşılıklı ziyaretler düzenliyordu. Sıkı ilişkiler I. Dünya Savaşı'yla kesildi.

OSMANLI ANLATILIYOR
1915'te inşa edilen Bang Uthit Camii'nin mimarisi, uzun ahşap kapıları, ahşap mimber ve süslemeleri Anadolu kültürünü yansıtıyor. Mihrabın hemen üstünde bulunan yaldızlı ay-yıldız figür mekândaki Osmanlı havasını güçlendiriyor. Dış avlu duvarına asılan panoda da caminin Osmanlı ile bağlantısı ve nişanın hikâyesi anlatılıyor. Aynı panoda caminin inşa edildiği dönemdeki Osmanlı haritasına yer veriliyor. Harita eşliğinde imparatorluğa dair bilgiler de sunuluyor.