NATO'dan Türkiye'ye destek açıklaması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye güçlü ve kapasiteli bir ülke. İhtiyaç olursa (Türkiye'yi korumak için) Acil Eylem Gücümüzü sevk edebiliriz" dedi.

Giriş Tarihi 08 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 08 Ekim 2015, 16:33
NATO’dan Türkiye’ye destek açıklaması

İÇİNDEKİLER

NATO Genel Sekreteri Jans Stoltenberg açıklamalarda bulundu. İşte Stoltenberg'in konuşmasından önemli satırbaşları:

NATO, Türkiye'yi korumaya hazır. Gerekirse, NATO gücüyle Türkiye'ye destek veririz. Türkiye çok güçlü bir müttefik. Buna gerek olacağını sanmıyorum. Türkiye çok güçlü ve kapasitesi olan bir ülke. Türkiye ile devamlı olarak istişare halindeyiz. 48 saat içerisinde NATO kuvvetlerinin konuşturulması konusu ise ciddi. Bütün ittifak üyelerine destekte bulunabilmek adına, ihtiyaç olursa, NATO gücü görevlendirmeye hazırız.

"KOALİSYON NATO MİSYONU DEĞİL"

Koalisyona bir şekilde, NATO'ya üye ülkeler destek veriyor. Burada önemli olan, birlikte çalışma kapasitesini artırmak. Bu koalisyon bir NATO misyonu değil, ABD önderliğinde gerçekleşiyor. Suriye konusuna ilişkin, Rusya'nın ihlalini biliyoruz. Rusya bunu yaparak NATO'nun da hava sahasını ihlal etti.

"TÜRKİYE TAAHÜDÜMÜZ YERİNDE BİR SÖZ"
Rusya sadece karada değil, Akdeniz'in doğusunda da varlığını artırmış durumda. Biz, ihtiyaç duyulduğu anda, askerlerimizi konuşlandırırız. Türkiye, NATO içinde 2'inci büyük orduya sahip. Patriotlar konusunda Türkiye ile ilişkilerimiz devam ediyor. Bizim NATO olarak askeri gücümüz var, Türkiye'nin gücü var. Dolayısıyla bizim Türkiye'yi koruma taahhüdümüz yerinde bir sözdür.

"RUSYA MODERN SİLAHLARINI TEST EDİYOR"
Rusya Suriye'de modern silahlarını test ediyor. Biz şuanda destek misyonu konusunda nihai kararı vermedik. Söylediğimiz gibi, durumu değerlendireceğiz. Afgan ordusunun kabiliyetlerini değerlendirdikten sonra karar vereceğiz. Biz devamlı olarak bir ihtiyaç var mı, yok mu bunu konuşuyoruz. Şunun altını çizmem gerekiyor; bütün müttefikler Afganistan'a destek konusunda hemfikir. Ama önemli olan kaç asker ile Afganistan'da kalacak olmamız.