Macaristan Başbakanı: Türkiye'de kalın

Macaristan Başbakanı Orban, "Bize göre ülkeler çok sayıda Müslüman göçmen kabul edebilir. Bu onların tercihidir. Biz, ülkemizde çok sayıda Müslüman nüfus istemiyoruz" dedi.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2015, 00:00 Güncelleme 03 Eylül 2015, 22:02
Macaristan Başbakanı: Türkiye’de kalın

İÇİNDEKİLER

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB Konseyi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Sınırımızı korumalıyız. Her şeyin temeli budur. Macaristan, göçmen durumundan mutlu değil. Avrupa'nın her geleni alacak durumu yok. Bu, Avrupa'nın sonu olur" diye konuştu.

AB'de serbest dolaşımı sağlayan Schengen anlaşmasının riskte olduğunu belirten Orban, "Biz sınırımızı koruyamazsak, tüm Schengen sistemi çöker. Önce binler, sonra onbinler, şu anda milyonlardan bahsediyoruz. Bir şey yapmazsak on milyonlar olur" değerlendirmesinde bulundu.

Orban, göçmenlerin Macaristan'a girmesi durumunda kayıt altına alınacağını, bunun yasal zorunluluk olduğunu ve sınırı korumak zorunda olduklarını söyledi.

Yakın zamana kadar bu çapta bir göçmen sorunu olmadığına işaret eden Orban, "Göçmen olan ülkeleri desteklememiz gerek. Mülteciler, ülkelerine yakın yerlerde kalmalılar. Tek çözüm bu. İnsanları barış sağlanana kadar ülkelerine yakında tutmak. Bizim, Türkiye, Ürdün ve diğer göçmen olan ülkelere para göndermemiz gerekli. Buraya getirmek sorunu çözmüyor. Bu parayı da AB verecek tabi ki" şeklinde konuştu.

HRİSTİYANLIK VURGUSU

Macar Başbakan, sığınmacıların Hristiyanlık dışında başka bir dine mensup ve farklı bir kültüre sahip olduklarının unutulmaması gerektiğine işaret ederek, ''Çoğunluğu Hristiyan değil aksine Müslüman. Bu çok önemli bir soru çünkü Avrupa'nın kökeninde Hristiyanlık mevcut. Avrupa'nın kendi Hristiyan değerlerinin koruyacak durumda olamaması endişe verici değil midir? Bunu gözden kaçırırsak Avrupai düşünce kendi kıtasında azınlık durumuna düşebilir'' dedi.

Macaristan ve İspanya dışındaki ülkelerin sınırlarını korumak istememelerinin üzücü olduğunu belirten Viktor Orban, bu nedenle Macaristan'ın Sırbistan sınırı boyunca tel örgü çekmesinin çok önemli olduğuna işaret etti. Orban, tel örgüleri şaka olsun diye değil zaruretten dolayı çektiklerini savunarak tel örgünün bir koruma hattından çok fiziki bir araç olduğunu kaydetti.

Macaristan İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla Avrupa'ya gelmek isteyen sığınmacıların Macaristan'a girişini önlemek için ülkesinin Sırbistan sınırı boyunca 175 kilometre uzunluğunda dört metre yüksekliğinde tel örgü çekilmeye başlanmıştı.