Kalp kutusu

Kalp hastası İngiliz Lee Hall, ölümle burun buruna geldi. Doktorlar harekete geçti. Özel bir kutunun içinde durmuş olan bir kalbi çalıştırıp adama nakletti. Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hasta derin bir 'oh' çekti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2015 Güncelleme 01 Eylül 2015, 00:00
Kalp kutusu

İÇİNDEKİLER

Avustralyalı doktorlar geçen yıl dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Ölüden alınan ve tamamen durmuş bir kalbi yeniden çalıştırıp başkasına nakletmeyi başardı. Aynı yöntem bu kez de İngiltere'de kullanıldı. Hatta bilim insanları 'Kalp Kutusu' adlı mucizevi cihazın, kalbi nasıl atar vaziyette tuttuğunu videosuyla birlikte gösterdi. İngiltere'nin başkenti Londra'daki Harefield Hastanesi doktorları tarafından uygulanan bu yöntem Lee Hall adındaki adamı kurtardı. Elektrikli mekanik kalbi durma noktasına gelen ve bu yüzden ölüm riskiyle karşı karşıya kalan Lee Hall (26), 14 yaşında lösemi tedavisi görürken kemoterapiye bağlı olarak kalbinde büyük sorunlar yaşamaya başladı. Bu nedenle genç hastaya, 20 yaşında mekanik kalp pompası takıldı. Ancak, 5 yıl sonra bu cihazda da teklemeler görüldü. Genç adam, ölüm riskiyle karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine geçen Haziran'da Harefiel Hastanesi'ne başvurdu. Doktorlar, durmuş olan bir kalbi aldı. Kalp Kutusu'nun içine koyup çalıştırdı. Aynı yöntemle Hall'a nakledildi. Dün taburcu edilip evine gönderilen Hall, eşi Danyelle ve oğlu Hayden'e (1) kavuştu.

YASAKLI YÖNTEMDİ
İngiltere'de bir süre öncesine kadar organ nakillerinde, bağışçının beyin ölümünün gerçekleşmiş olması fakat kalbinin atması gerekiyordu. Ancak kalbi dışarıda 8 saate kadar çalıştırabilen Kalp Kutusu, devrimsel teknolojisiyle, ölümün eşiğindeki hastalar için büyük umut oldu.



NASIL ÇALIŞIYOR?
Doktorlar bu yöntem için önce ölen kişinin kanını alıp 'Kalp Kutusu' adını verdikleri cihaza dolduruyor. Sonra da ölen kişinin kalbi cihaza yerleştiriliyor. Kalp yavaş yavaş ısıtılırken ölen kişinin kanı ile birlikte koruyucu sıvı veriliyor. Ardından cihaz kalbi çalıştırıyor. 4 saat süren bu işlemin ardından kalp alınıp hastaya naklediliyor.