Komşu'da Survivor

Yunanistan'ın 1.6 milyon euroluk borcunu ödeme süresi bitti. İflasın eşiğine geldi. AB batışı seyretti. Savunma Bakanı, AB'yi IŞİD'cilere Schengen Vizesi vermekle tehdit etti. Çipras da "Kreditörlerin önerilerine halk 'Evet' derse istifa ederim" dedi. Panikleyen Yunanlar ise nakite geçti. Yunan adalarında tatil yapan Türkler zorluk çekti. Üzerlerinde nakit olmadığı için ülkede mahsur kalan turistler isyan etti!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2015 Güncelleme 01 Temmuz 2015, 01:23
Komşu’da Survivor

İÇİNDEKİLER

Yunanistan'da sıkılan kemerler patladı! Solun umudu olan Aleksis Çipras, yaklaşık 6 ayda ülkeyi batırdı. AB ise komşunun felaketine seyirci kaldı. Avrupalı liderler Çipras'ı yalnız bıraktı. Dün ise nefesler tutuldu. Dünya, Yunanistan'ın dün saat 20:00'ye kadar IMF'ye ödemesi gereken 1.6 milyon euroluk borca odaklandı.

Ancak komşu bu borcu ödeyemeyince iflas çanları çaldı.

SON DAKİKA HAMLESİ
Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis
, ülkesinin IMF'ye 1.6 milyar euroluk borç dilimini ödemeyeceğini açıkladı. Yunanistan'ın resmen temerrüte düşmesine saatler kala AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras telefon görüşmesi yaptı. Günlerdir tarafların restleriyle devam aden süreçte yeni bir dönem başladı. Çipras'ın Juncker'in son anda sunduğu çözüm önerilerini bazı değişiklikler yapılması koşuluyla kabul ettiği iddiaları ortaya atıldı.
Hükümet kanadından ise ardı ardına flaş açıklamalar yapıldı. Kreditörlerin kemer sıkma önerilerini 5 Temmuz'da halk oylamasına sunacaklarını hatırlatan Çipras, "Evet" çıkması durumunda istifa edeceğini söyledi. Sandıktan "Hayır" çıkmasının Yunanistan'ın elini güçlendireceğini savunan Çipras, "Halk oylamasında 'Evet' çıkarsa Yunan halkının kararına saygı duyarız. Ancak, ben her mevsimin başbakanı değilim" dedi.

'NAKİTSİZ GİTMEYİN'
Mali krizin yaşandığı ülke halkı ise panikledi. Yunanlar, ihtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanabileceğini düşünerek marketlere ve benzincilere akın etti. 60 euro nakit çekme limiti getirilen ATM'lerde 20 euro sıkıntısı baş gösterdi. ATM'lerin müşterilere sadece 50 euroluk banknotlar verdiği kaydedildi. Mali krize boğulan ülkedeki restoran ve otellerde ise nakit sıkıntısı nedeniyle kredi kartları geçmedi.

Bankalar kapalı, ATM'lerde para çekme sınırlı ve kredi kartıyla ödeme geçersiz olunca, tatil için Yunan adalarına giden diğer turistler gibi Türkler de büyük zorluk çekti. Kredi kartına güvenenek yanlarında nakit taşımayanların tatili adeta burunlarından geldi! Parası olanlar ise yurda dönebildi. Yetkililerden Yunanistan'a gidecek tatilcilere "Mağdur olmamak için yanınızda yeteri kadar nakit bulundurun" uyarısı geldi. Avrupa ülkeleri de aynı uyarıları kendi vatandaşları için yaptı.

DAVUTOĞLU'NDAN 'DESTEK' MESAJI: ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ
Yunanistan'ın imdadına Türkiye yetişti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Yunan mevkidaşı ile telefon görüşmesi yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ardından bir destek açıklaması da Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısında Yunanistan'a destek mesajı gönderdi. Davutoğlu, "Elimizden ne gelirse yapmaya hazırız" dedi ve ekledi: "Yunanistan'ın ekonomik krizi aşabilmesi için elimizden ne gelirse, turizm-ticaret alanlarında ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu çerçevede de Yunanistan'ın ekonomik sorunları karşısında, birlikte atabileceğimiz adımları, karşılıklı oturup konuşmak üzere, daha önce planladığımız işbirliği konseyi için Yunanistan'a gideceğiz."

İFLAS TERÖRÜ
Çipras'ın
partisi Syriza'nın koalisyon ortağı Milliyetçi Bağımsız Yunanlar (ANEL) lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, adeta terör estirdi. Yunanistan'a "rest" çeken AB'yi herkese Schengen Vizesi vemekle tehdit etti. Kammenos'un "AB bize borç vermezse, IŞİD'ciler dahil herkese Schengen Vizesi vereceğiz" dedi.

BANKALAR AÇILIYOR
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ülke genelinde 1000 bankanın bugün açılacağını ve cuma günü mesai bitimine kadar bankaların hizmet vereceğini söyledi. Emeklilerin banka kartlarına gerek kalmadan da maaşlarını çekebileceklerini ifade eden maliye bakanı 3 gün için toplamda çekebilecekleri paranın ise 120 euro ile sınırlandığını ifade etti. Öte yandan Kremlin'den yapılan açıklamada Yunanistan'a mali bir yardım yapılmayacağı belirtilerek, borç krizinin Yunanistan ile AB arasında olduğu ifade edildi. İspanya Başbakanı Mariano Rahoj ise Yunan halkının referandumda hayır oyu vermesinin ülkenin eurodan çıkışı olarak yorumlanacağını söyledi.

KRİTİK SEÇİM
Avrupalı ortaklarıyla uzlaşamayan Yunan hükümetinin, kreditörlerin öne sürdüğü koşulları halk oylamasına sunma kararıyla ülke belirsiz bir dönemece girdi. Sandıktan "Hayır" çıkması durumunda, Yunanistan'ın Euro'dan çıkma yörüngesine girmiş olacağı, "Evet" çıkması durumunda ise ülkenin belirsiz yeni bir siyasi krize sürükleneceğini belirtiliyor. Halkın büyük bölümü "Çipras mı, AB mi" ikilemi yaşıyor.

ÇİPRAS: BİZİ EURO'DAN ATACAKLARINA İNANMIYORUM
Borcunu ödeyemediği için iflas ve Euro bölgesinden çıkma tehlikesiyle karşı karşıya olan Başbakan Çipras, "Bizi Euro'dan atacaklarına inanmıyorum" dedi ve ekledi: "Maliyeti büyük olacağı için istemiyorlar. Sadece Avrupa Merkez Bankası'na maliyeti 120 milyar euro."

HDP'NİN SYRİZA AŞKI!
HDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün "Türkiye Yunanistan'ın 1.6 milyar euro borcunu üstlenebilir" sözlerinin ardından Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, Syriza'yı destek mesajı yayınladı. Mesajda, "Kemer sıkmaya karşı verdikleri mücadelede Yunanistan halkı ve hükümetiyle birlikteyiz" denildi.