Ebola salgını Liberya’ya geri döndü

Mayıs ayının başlarında Eboladan temizlendiği açıklanan Liberya’da hayatını kaybeden bir kişide Ebola virüsü tespit edildi.

Giriş Tarihi 01 Temmuz 2015, 00:00 Güncelleme 01 Temmuz 2015, 10:06
Ebola salgını Liberya’ya geri döndü

İÇİNDEKİLER

Dünya Sağlık Örgütü, Mayıs ayının başlarında Liberya'nın Ebola salgınından temizlendiğini açıklamıştı. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu açıklamasının üzerinden 2 ay geçmeden ülkede yeni bir Ebola vakası görüldü. Ülkede hayatını kaybeden bir kişiye yapılan Ebola testi pozitif çıktı.

Liberya Sağlık Bakanı Yardımcısı Tolbert Nyenswah, 17 yaşındaki gence yapılan test sonuçlarında gencin Ebolaya yakalandığını söyledi.
Bakan Yardımcısı Nyenswah, sağlık bakanlığı yetkililerin gencin Ebolaya nasıl yakalandığı araştırdıklarını ifade ederek, yetkililerin durumu etkin bir biçimde incelediklerini kaydetti. Halkın panik yapmaması gerektiği uyarısını yapan Nyenswah, "Virüsün Liberya'da yeniden ortaya çıkması ihtimali olduğunu tekrar tekrar söylüyorum. Ancak ekibimiz, kapasitemiz oldukça güçlü. Tek sorun, hastanın biz gerekli testleri yapmadan hayatını kaybetmiş olmasıdır" dedi. Nyenswah, hayatını kaybeden Liberyalı gencin virüse herhangi bir tatilde yakalanıp yakalanmadığının araştırıldığını ifade ederek, gencin güvenli bir şekilde gömüldüğünü ve cenaze işlemlerini yapan görevlilerin de testten geçirildiğini sözlerine ekledi.

Yetkililer ise, Ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edilen kişinin, ülkenin Gine ve Sierra Leone sınırlarına uzak olan ve başkent Monrovia'ya 48 kilometre uzaklıkta bulunan Nedowein kentinde yaşadığını bildirdi. Ebola salgını, Batı Afrika ülkelerinde 2014 Mart ayında görülmeye başlanmış ve kısa sürede etkisini arttırmıştı. Salgının görüldüğü Liberya, Gine, Sierra Leone, Nijerya ve Mali'de 26 bin 720 Ebola salgını tespit edilmiş, 11 bin 79 kişi hayatını kaybetmişti.