Rohingya Müslümanları yaşam mücadelesi veriyor

Rohingya Müslümanları, Endonezya'nın Doğu Açe bölgesinde yeni yerleştirildikleri kampta yaşam mücadelesi veriyor. Bu duruma Türkiye'den tepki gecikmedi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Müslümanların Arakan’da yıllardır zulüm ve baskı altında yaşadığını, kimsenin kılının kıpırdamadığını belirtti.

Giriş Tarihi 26 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 26 Mayıs 2015, 16:32
Rohingya Müslümanları yaşam mücadelesi veriyor

İÇİNDEKİLER

İnsan kaçakçılarının Malezya ve Tayland'da iş bulma vaadiyle kandırarak açık denizde terk ettiği Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar), Endonezya'nın Doğu Açe bölgesinde yeni yerleştirildikleri Birem Bayeun kampında yaşam mücadelesi veriyor.

Endonezya hükümeti tarafından yerleştirildikleri kampta kıyafet ve gıda yardımı yapılan göçmenlerin, uzun süre açık denizde kaldıkları için sağlık sorunları bulunuyor. Bölgede görevlendirilen doktorlar, Rohingyaları sağlık kontrolünden geçiriyor.

Kampa 6 gün önce gelen Muhammed Raşid, 4 aydır denizde olduğunu söyleyerek "Myanmar'dan silah zoruyla çıkarıldık. Bangladeş ile Myanmar arasında bulunan denizin ortasındaki gemilere on üçer kişi olmak üzere botlarla taşındık. Gemide toplam 450 kişi vardı. Sadece 10 kilogram pirinçle hayatta kalmayı başardık. Budist kaptan gemiyi terk etti, bizi Endonezyalı balıkçılar kurtardı" dedi.

1,5 yaşındaki kızıyla kurtulmayı başaran Dindar Begam adlı kadın, 4 aydır denizde olduklarını, çoğu zaman yemek yiyemediklerini ifade ederek "Endonezya bizi kabul etmeseydi geri dönmektense çocuğumla denizde ölmeyi tercih ederdim" diye konuştu.

Endonezyalı yetkililer, yeni açılan Birem Bayeun kampına 84'ü çocuk 357 Rohingya Müslümanının yerleştirildiğini açıkladı.
Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde insan tacirleri tarafından kurulan gizli bir kamp tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Rohingya Müslümanına ait cesetler bulunmuştu. Tayland yönetiminin kamplarla ilgili sert tepki vermesi üzerine, Arakanlı ve Bangladeşli binlerce göçmeni taşıyan insan kaçakçılarına ait tekneler Endonezya, Malezya ve Tayland kıyıları yakınlarında terk edilmeye başlamıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güneydoğu Asya'da denizde terk edilmiş teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu bildirirken, bölge ülkelerinin yaklaşık 4 bin göçmeni kurtardığı belirtiliyor.



GÖRMEZ'DEN DÜNYAYA MYANMAR ELEŞTİRİSİ
Bu trajediye Türkiye'den de tepki geldi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, denizde günlerce kurtarılmayı bekleyen Myanmarlı Müslümanlar için uluslararası örgütlerin harekete geçmemesini eleştirdi. Görmez, Müslümanların Arakan'da yıllardır zulüm ve baskı altında yaşadığını, kimsenin kılının kıpırdamadığını belirtti. Görmez, şu değerlendirmede bulundu:

"Günlerce denizde mahsur kalan Myanmarlı Müslümanlar konusunda bütün dünyanın vicdanına hitap etmek istiyorum, bu ayrımcılığı neden yapıyorsunuz? Körfez Savaşı'nda bütün dünya denizdeki bir karabatağa yoğunlaşmışken, bugün denizde kurtarılmayı bekleyen Myanmarlı Müslümanlar için hiçbir uluslararası örgüt, hiçbir uluslararası kuruluş harekete geçmedi.

Batılı insanın onuru yüksek de Asyalı insanın onuru başka ülkelerde yaşayanların onurundan daha mı aşağıdadır? Halbuki sadece insan olmak yeterli olmalı. Bu ayrımı Müslümanlar da yanlış anlayarak yapıyorlar. Müslümanlar da bu ayrımı yapmamalıdır. Dini mübini İslam'ın bütün dünyaya barış getirecek bir güce sahip olduğuna hepimiz iman ediyoruz. İslam'ın cahil dostlarının İslam'a verdiği zarar, zalim düşmanlarından daha fazla olmaya başlamıştır."