Fransa'da yeni istihbarat yasası onaylandı

Fransa meclisi, terörle mücadele için istihbarat tedbirlerinin sıkılaştırılmasını öngören yeni istihbarat yasa tasarısını kabul etti.

Giriş Tarihi 05 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 05 Mayıs 2015, 21:46
Fransa’da yeni istihbarat yasası onaylandı

İÇİNDEKİLER

Meclis genel kurulunda yapılan oylamada, yasa tasarısı 86'ya karşı 438 oyla kabul edildi. Oylamada 42 milletvekili çekimser oy kullandı. Yasa tasarısının mayıs ayı sonunda Senato'da oylamaya sunulması bekleniyor.

İNTERNET GÜVENLİĞİ ARTIRILACAK
Yeni istihbarat yasası, terör tehdidinin engellenmesi için internet güvenliğinin artırılmasını öngörüyor. Yasayla Fransız istihbarat servisinin daha verimli çalışması için teknolojik imkanlar güçlendirilecek. Bu kapsamda internet ve telefon ağlarının analiziyle tespit edilen terör şüphelilerini izlemek için gelişmiş coğrafi konumlandırma sistemleri kullanılacak.

ULUSAL İSTİHBARAT KONTROL KOMİSYONU KURULACAK
Yasa ayrıca devlet bünyesinde Ulusal İstihbarat Kontrol Komisyonu adlı yeni bir idari mekanizmanın kurulmasını da öngörüyor. Komisyonda 4 hukukçu, 4 milletvekili ve 1 telekomünikasyon uzmanı yer alacak. Komisyon üyeleri internet ve telefon denetimini içeren tedbirlerin yasalara uygunluğunu denetleyecek.

Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve devamındaki üç günde düzenlenen üç ayrı terör saldırısında 17 kişi hayatını kaybetmiş, polisin operasyonlarında saldırıları düzenleyenler ölü ele geçirilmişti. Saldırıların ardından ülkedeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış ve ek yasal değişiklikler gündeme gelmişti.