ABD'nin Avrupa'da casusluk yaptığı iddiaları

Almanya'da Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) casusluk faaliyetlerine yardımcı olduğu yönündeki iddialara ilişkin olarak muhalefet partileri Federal Meclis'te kurulan NSA Araştırma Komisyonu'nda İçişleri Bakanı Thomas de Maziere ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in dinlenmesini talep etti.

Giriş Tarihi 05 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 05 Mayıs 2015, 19:01
ABD’nin Avrupa’da casusluk yaptığı iddiaları

İÇİNDEKİLER

Sol Parti ve Yeşiller Partisi geçmişte istihbarat servislerinden sorumlu bakan olan Steinmeier ve Maiziere'nin cuma günü NSA Araştırma Komisyonu'nun özel oturumunda ifade vermeleri için başvuruda bulundu.

Sol Parti NSA Komisyonu Üyesi Martina Renner, gelecek hafta da istihbarat servislerinden sorumlu şimdiki bakan Peter Altmaier ve selefi Peter Pofalla'nın da gelecek hafta çarşamba günü komisyona çağırdıklarını belirterek, "Kim neyi ne zaman bildiğini öğrenmek istiyoruz" dedi.

NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg ise, muhalefet partilerinin başvurularını aldığını ve incelediklerini belirterek, bu konudaki son sözü Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert'in söyleyeceğini kaydetti.

Steinmeier ifade vermeye hazır
Steinmeier ise, söz konusu iddialarla ilgili komisyonda ifade vermeye hazır olduğunu belirterek, "Konun aydınlatılmasına nasıl bir katkı sağlayacağımı bilmeme rağmen davet edilirsem veya çağrılırsam tabi ki hazır bulunurum" şeklinde konuştu.

Alman Haber Ajansının haberine göre, Almanya Başkanı Angela Merkel ise Federal Meclis'te basına kapalı olarak gerçekleştirilen meclis grup toplantısın yaptığı konuşmada, istihbarat servislerinin çalışmalarına daha fazla anlayış gösterilmesini, gizli servislerin siyasi desteği arkasına alarak çalışmaları gerektiğini, Alman kurumlarının yalnız başına vatandaşlarının güvenliğini sağlayamayacaklarını, ancak BND'nin de Alman yasalarını ihlal etmemeleri gerektiğini söylediği belirtildi.

Muhalefet ve Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin bazı temsilcileri de Merkel'in de Federal Meclis'in ilgili komisyonlarında konuyla ifade vermesini istemişti.

Gabriel sorumluluğu Merkel'e yükledi

SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı olan Sigmar Gabriel, BND ve NSA ile ilgili iddiaların büyük bir sarsıntıya yol açabilecek bir gizli servis skandalı olduğunu ifade etmiş, bu konudaki tüm bilgilerin ortaya konulmasını istemişti.

Gabriel, NSA'nın ekonomik casusluğuna BND'nin katkı sağlayıp sağlamadığını Merkel'e sorduğunu ve buna iki kez olumsuz yanıt aldığını belirtmişti. Böylelikle ekonomik casusluk olayı ortaya çıktığında Merkel'in sorumlu tutulacağı yorumu yapıldı.

Geçen hafta NSA'nın Fransız hükümetine, AB Komisyonu'na ve Avusturya'ya karşı yaptığı casusluk faaliyetlerine, BND'nin yardımcı olduğu öne sürülmüştü.

NSA'nın BND'ye teknik keşif için gönderdiği 40 binin üzerinde kelimenin Almanya ve Avrupa'nın çıkarlarına net bir şekilde aykırı olduğu tespit edildiği ifade edilmişti. NSA'nın ayrıca EADS adlı silah şirketini ve Avrupa'da helikopter ve uçak parçaları üreten Eurocopter şirketlerine yönelik casusluk yaptığı da belirtilmişti.

Muhalefet partileri, hükümetten NSA Araştırma Komisyonu'nda istenilen bilgilerin perşembe gününe kadar gönderilmesini istemiş, aksi takdirde mahkemeye başvurulacağı tehdidinde de bulunmuştu.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.

Bunun üzerine Federal Meclis'te söz konusu iddiaları araştırmak üzere geçen yıl NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.