Sürgün edilen milletlerden Rusya'ya sert tepki

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 1915 olaylarına dair değerlendirmeleri, Sovyet döneminde sürgün edilen milletlerin temsilcilerinden tokat gibi cevap geldi.

Giriş Tarihi 26 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 26 Nisan 2015, 21:04
Sürgün edilen milletlerden Rusya’ya sert tepki

İÇİNDEKİLER

Putin'in 1915 olaylarıyla ilgili değerlendirmelerine tepki gösteren temsilciler arasında Ahıska Türkleri Vatan Derneği Başkanı Cavit Aliyev, Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Çerkes Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Halis Din yer alıyor.

Zorla koparıldıkları anavatanlarının, sürgünlerin ve ölümlerin acısının hala dinmediği üzerinde duran temsilciler, Rusya'nın kendi tarihiyle yüzleşmesi ve haklarının iade edilmesi gerektiğini belirtti.

20 BİNE YAKIN AHISKA TÜRKÜ

Stalin'in kararıyla Gürcistan'dan vagonlara bindirilerek, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan'a sürülen Ahıska Türkleri'nin Ahıska Türkleri Vatan Derneği Başkanı Cavit Aliyev, bugün Rusya'nın Ahıska Türklerine haklarını iade edecek rehabilitasyon programı bile yapmadığını belirtti.

Aliyev, zorla koparıldıkları anavatanlarındaki mülk ve topraklar için hiçbir tazminat alamadıklarını dile getirerek, bunların telafisi için gerekli resmi girişimleri yaptıklarını ancak Rusya'dan hala bir cevap alamadıklarını kaydetti.

Bağımsız kaynaklar, 15 Kasım 1944'teki bu sürgünde, 20 bine yakın Ahıska Türkü'nün çeşitli sebeplerden hayatını kaybettiğini gösteriyor.

450 BİN TATAR'DAN YARISI HAYATINI KAYBETTİ

Trenlere doldurularak Ural dağlarıyla Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgün edilen Kırım yarımadasının asli unsurlarından Tatarlar ise Sovyet yönetimince 18 Mayıs 1944'te sürgün edildi.

Resmi verilere göre, 1944'te sürgün edilen yaklaşık 450 bin Tatar'dan yarısı salgın hastalık, açlık gibi çeşitli nedenlerden hayatını kaybetti.

"ACISI HALA DİNMEDİ"

Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da yaptığı açıklamada, "Şimdi, Rusya neden Sovyetler Birliği tarafından yapılan sürgünü ve soykırımı tanımıyor da Türkiye topraklarında yaşanan ve iki tarafın da acı çektiği olaylara burnunu sokuyor. Rusların yaptığı sürgünlerin acısı hala dinmedi" dedi.

"ERMENİLERİ TEŞVİK EDEN RUSYA'DIR"

1915'teki olaylarda sadece Ermenilerin ölmediğini, Ermeniler tarafından öldürülenler arasında Türkler, Azeriler ve Müslüman Ermenilerin de bulunduğunu kaydeden Kırımoğlu,"Birinci Dünya Savaşı sırasında, oradaki Ermenileri teşvik eden Rusya'dır 'Büyük Ermenistan' kuracağız" diye. Büyük Ermenistan'ı kurmak için o topraklardaki başka milletlerin temizlenmesi lazımdı. Bu olaylarda Ermeniler de Türkler de Kırım Tatarları da öldü" diye konuştu.

21 MAYIS ÇERKEZ SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜ GÜNÜ

Çarlık Rusya'nın sürgün politikasından nasibini alan milletlerden biri olan Çerkesler ise Rusya'da 21 Mayıs'ın "Çerkes Soykırımı ve Sürgünü" günü olarak tanınmasını istiyor.

500 BİN ÇERKES HAYATINI KAYBETTİ

Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes'in tabi tutulduğu sürgünde yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden yaklaşık 500 bin Çerkes hayatını kaybetti.

"ÖNCE KENDİ TARİHLERİYLE YÜZLEŞMELERİ GEREK"

Çerkes Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Halis Din, konuyla ilgili konuşarak Rusya Devlet Başkanı Putin'in önce kendi tarihinle yüzleşmesi ve Çerkez soykırımını tanıması gerektiğini söyledi.

Rusya Çarlığı'nın sürgün ve katliamla dolu geçmişini sümenaltı etme politikası uyguladığını vurgulayan Din, "Putin'e, Rusya'nın tüm devlet arşivlerini açması, Çerkez soykırımını tanıması, soykırım ve sürgünün sonuçlarının telafi edilmesi, Türkiye başta olmak üzere diasporada yaşayan Çerkeslere çifte vatandaşlık kolaylığının sağlanması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: YENİAKİT.COM.TR