Türkiye'ye büyük destek!

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ve bu konuda Batı ülkeleri tarafından alınan kararlar dünyanın dört bir yanında protesto edildi...

Giriş Tarihi 24 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 24 Nisan 2015, 21:21
Türkiye’ye büyük destek!

İÇİNDEKİLER

ABD'nin başkenti Washington'da binlerce kişi, Ermeni iddialarına karşı "Barış ve Dayanışma" için yürüdü. ABD'deki Ermeni diasporasının karalama çalışmaları karşısında 145 Türk-Amerikan sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Yönlendirme Komitesi, Beyaz Saray'ın önünden başlayıp Türkiye'nin Washington Büyükelçilği'nde sona erecek "Barış ve Dayanışma" yürüyüşü düzenledi.

Sadece Washington civarından değil Ohio, New York, New Jersey gibi ülkenin farklı eyaletlerinden binlerce Türk ve Müslüman toplumu üyeleri, sabahın erken saatlerinden itibaren Beyaz Saray önünde toplanmaya başladı.

Ellerinde Türk ve Amerikan bayrağı taşıyan gruplar, "Bizi birleştir, ayırma", "Suçlama değil uzlaşma", "Türkiye ile birlikteyiz" ve "Yurtta barış dünyada barış" yazılı pankartlar açtı.



3 bin kişi Türkiye için yürüyor

Katılımcıların sayısı 3 bini aşarken, bir kısmının gösteriye çocuklarıyla birlikte geldiği, üzerinde Türk bayrağı olan balonlar taşıdıkları ve Türkiye tişörtü giydikleri görüldü.

Yürüyüşte, Türk ve Amerikalıların yanı sıra Filistin, Mısır ve Somali gibi ABD'deki Müslüman toplumundan önemli katılımın olduğu dikkati çekti.

Katılımcılar Beyaz Saray önündeki gösterinin ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğine doğru yürüyüşe başladı.



-"Türkiye, ABD'nin büyük dost ve müttefiki"

Yürüyüşe katılan eski Kongre üyesi Solomon Ortiz, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin, ABD'nin her zaman yanında yer aldığını, 2. Dünya Savaşı, Vietnam ve Kore savaşlarında destek verdiğini hatırlattı.

Türkiye'nin ABD için büyük dost ve müttefik olduğunu belirten Ortiz, artık Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşmenin zamanının geldiğini kaydetti.

Ortiz, "Ermenistan ve Türkiye'nin farklılıklarını çözdüklerini görmek istiyoruz. İki ülkenin bir araya oturup, farklılıklarını çözüme kavuşturmaları gerekiyor" dedi.



"Türkiye ile birlikteyiz"

ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Başkanı Ossama Jammal, Türkiye'ye destek vermek için bu yürüyüşe katıldıklarını söyledi.

Jammal, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların çözülmesini umduklarını belirterek, "100 yıl önce yaşanan bir anlaşmazlık için sadece Türkiye ön plana çıkarılıp ayrı muamele yapılmamalı. Birinci Dünya Savaşı'ndaki tüm masum kayıplar için üzgünüz ve kalplerimiz tüm kurbanlarla birlikte" dedi.

Türkiye'nin normalleşme sürecine yönelik adımlarından ve iki ülkenin geleceği için çabalarından memnuniyet duyduklarını ifade eden Jammal, "Türkiye ile birlikteyiz ve bu bağlamda bu yürüyüş de barış yürüyüşü olacak. Hiçbir yerde daha fazla savaşların olmamasını diliyoruz" diye konuştu.

"Türkiye bize destek verdi, şimdi sıra bizde"

Demokrasi ve İnsan Hakları için Mısırlı Amerikalılar Derneği Başkan Yardımcısı Ahmed Şehata, "Bu Türkiye'ye karşı bir kampanya ve biz Mısırlı Amerikalılar olarak Türkiye'yi, Türk halkını desteklemek için buradayız. Türkiye'nin Müslüman dünyasının lideri olduğuna inanıyoruz" dedi.

Türkiye'nin dünyada Müslüman ülkelerdeki demokrasileri destekleyen bir ülke olduğuna dikkati çeken Şehata, Avrupa ve ABD'de bazı kesimlerin, dünyadaki duruşu nedeniyle Türkiye'ye saldırdıklarını kaydetti.

Şehata, "Türkiye, Mısır halkı ve Suriyelilere çok yardım etti, şimdi de onların arkasında durmak bizim görevimiz" diye konuştu.

Türkiye için diğer eyaletlerden geldiler

ABD'de yaşayan Arşad adlı Somalili, Ohio'dan geldiğini belirterek, "Sırf Türkiye'ye destek vermek için 8 saatlik yoldan geliyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'ye desteğimizi göstermek istedik. Aynı zamanda İslam dünyasındaki tüm kardeşlerimize desteğimizi göstermek için buradayız" diyen Arşad, Türkiye'nin Somali'ye desteklerine dikkati çekti.

Filistinli Usame Ebul İrşad da Türkiye'yi bu konuda desteklemek istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu tarihsel bir olay ama bunun siyasileştirildiğinin farkındayız. Bu konunun siyasiler değil, tarihçiler tarafından araştırılması gerektiği noktasında Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'a katılıyoruz. Bölgedeki baskı altındaki halklara yardım eden Türkiye cazelandırılmaya çalışılmamalı. Türk hükümeti arşivlerini açıyor, neden bunun siyasileştirildiğini ve Türkiye'nin bölgeye barış ve istikrar getirme yönündeki çabalarının altını kazımak için kullanıldığını anlamıyorum".

Manhattan'da yaşayan çocuğunu ziyaret için Türkiye'den gelen Hasan Yıldız, "Yürüyüşü duyunca buraya da gelmek istedik. Ülkemize destek olmak için buradayız. Burada da Türklerin arasında çok güzel bir birliktelik olduğunu görmekten de mutlu oldum" ifadesini kullandı.

PAKİSTAN: TÜRKİYE BİZİM KARDEŞ ÜLKEMİZDİR

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bir grup esnaf, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına Türk bayrağı açarak tepki gösterdi.

Kentin Abpara ve G-9 bölgesinde faaliyet gösteren mağaza sahibi Pakistanlılar, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını protesto etmek için iş yerlerine Türk bayrağı asarak Türkiye'ye destek verdi.



İsrar Şah isimli bir Pakistanlı dükkan sahibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pakistan ve Türkiye halkını aynı millet olarak gördüğünü aktardı ve "2005 yılındaki Keşmir depreminde Türk halkının bize gönderdiği yardımları hiçbir zaman unutmayacağız" dedi.



Bir başka mağaza sahibi Muhammad Riaz da "Türkiye bizim kardeş ülkemizdir. Türkiye'nin sevinci bizim sevincimiz, Türkiye'nin sorunu bizim sorunumuzdur. Türk kardeşlerimizin her zaman yanında omuz omuza dururuz" diye konuştu.



MALEZYA: AB TARİHSEL KONULARDA KARAR VEREMEZ


Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde eğitim gören Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin öğrenci birliklerinden temsilciler, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ve bu konuda Batı ülkeleri tarafından alınan kararları protesto ettiler.

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Türk Öğrenciler Birliği'nün öncülüğünde toplanan farklı milletlere mensup öğrenciler, cuma namazından sonra üniversite kampüsündeki Sultan Hacı Ahmed Camisi'nin önünde toplandılar.



Pek çok İslam ülkesine ait bayraklar taşıyan ve ellerinde "Tarihi yalanlamayın", "Osmanlı Devleti ve Türkiye ile Dayanışma", "AB, tarihsel konularda karar veremez" yazılı Arapça, İngilizce ve Malayca dövizler taşıyan gruptan bazı öğrenci temsilcileri açıklamalar yaptılar.

Malezyalı öğrenciler adına konuşan Azzan Aznan, Ermenilerin 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınması için tüm dünyayı zorladığını ancak bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Aznan, konunun tümüyle bağımsız akademik bir bakışla çözülebileceğine inandıklarını dile getirdi.



Nijeryalı öğrenci Abdülhakim Adjanu da Türk hükümetinin, iddiaların tarihçiler nezdinde tartışılması ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için Ermenilere çağrı yaptığını hatırlatarak, Ermeni iddialarının siyasi olduğunu, bilimsel gerçeklerle desteklenmediğini vurguladı.



Filistinli öğrenci Hasan İmran, "Burada bulunanların çoğunun dedeleri Osmanlı vatandaşıydı. Cezayir Filistin ve Suriye'de birçok katliam gerçekleştiren Avrupalıların, Osmanlıları yapmadığı bir şeyle suçlamasını reddediyoruz" dedi. Fransa'nın sömürgecilik döneminde pek çok Cezayirli ve Suriyeliyi katlettiğini hatırlatan İmran, "Bu bir suçlama oyunu değil. Ancak gariptir ki Avrupa Birliği, kendisiyle alakası olmayan bir konuda karara varıyor. Kendi problemlerinize odaklanın ve önce kendi yaptığınız katliamlar için kefaret ödeyin" şeklinde konuştu.

Ellerinde temsilcisi oldukları ülkelerin bayraklarını da taşıyan öğrenciler, açıklamalar sonrasında cami önünden ayrıldılar.

FİLİSTİN: TÜRKİYE YALNIZ DEĞİLDİR
Gazze Şeridi'nde bir araya gelen Filistinliler, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına tepki gösterdi.

Gazze kentinin doğusunda toplanan bir grup Filistinli, Türkçe ve Arapça "Türkiye yalnız değildir", "Ermeni iddialarına hayır" yazılı pankartlar ve Türkiye bayrakları açarak slogan attı.



Göstericilerden Mahir Abdulmecid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dünyanın her yerindeki mazlumlara, özellikle de Filistinlilere destek veren Türkiye'ye yöneltilen ithamlara karşı durmak için buradayız" dedi.



"Türkiye bu saldırı ve ithamlara maruz kalıyor çünkü Filistin davasına sahip çıktı ve İsrail'e karşı durdu" ifadesini kullanan Abdulmecid, "Dolayısıyla bizim de Türkiye'ye destek vermemiz ve Ermenilere karşı soykırım yaptığı şeklindeki sahte iddialara karşı durmamız gerekir" diye konuştu.



KAZAKİSTAN: ERMENİ SOYKIRIMI YALANDIR

1915 olaylarına ilişkin iddialar, Kazakistan'ın çeşitli şehirlerinde basın açıklamaları ve eylemlerle protesto edildi.

Almatı şehrindeki Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) binasında bir araya gelen Ahıska Türkleri, 1915 olaylarına ilişkin iddialara karşı basın açıklamasında bulundu. DATÜB Genel Başkanı Ziyaeddin İsmihanoğlu, Ermeni diasporasının lobi faaliyetleriyle dünya kamuoyunu meşgul etmeye çalıştığını söyledi.

"İddiaları kabul etmiyoruz" diyen İsmihanoğlu, "100 yıl önce Anadolu, Ermeni halkını içinde barındırdı. Bunu görmemek vicdansızlık ve insafsızlıktır. Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında Ermenistan'ın yaptığı mezalimler bütün dünyaca biliniyor. Acaba asıl sorgulanması gerekenler kimdir?* ifadesini kullandı.



İsmihanoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hakikatlerin ortaya çıkarılması ve tarihi arşivlerin açılması çağrısını hatırlatarak, Ermenistan ve diasporayı dürüst olmaya ve aklıselime davet etti.

Güney Kazakistan eyaletinin Taraz şehrinde düzenlenen eylemdeyse Halklar Asamblesi'ne üye Türk Milli Merkezi'nden Ahıska Türkleri iddiaları protesto etti. Protesto eyleminde "Ermeni soykırımı yalandır" yazılı pankart açıldı.

Bir başka eylem ise Batı Kazakistan eyaletinin Oral şehrinde yapıldı. Oral Tarım ve Teknik Üniversitesi öğrencileri, Türkçe harflerden oluşan dövizlerle "Biz beraberiz" yazısını oluşturdu.

AFGANİSTAN: HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN YANINDA DURACAĞIZ
Afganistan'ın başkenti Kabil'de Afgan vatandaşlar 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını protesto etti.

Kabil'in Taymani bölgesinde yaklaşık yüz kişi bir araya gelerek, işyerlerine ve araçlarına Türkiye ve Afganistan bayraklarını astı. Gösteriye katılanlar, Türk halkının katil olmadığını, Ermeni soykırımın bir yalan, Türk halkının barışın simgesi olduğunu ve Afgan halkının her zaman Türkiye'nin yanında duracağını belirtti.



Gösteriye katılanlardan katılan Muhammed Sadruddin, Türkiye'nin yanında olduklarını göstermek için toplandıklarını dile getirerek, "Türkiye hakkında haksız yere Ermeni soykırımı ile ilgili bazı ülkeler bugün toplanıyor ve karar alıyor. Türkler hiçbir zaman katil olmadı. Türkler gittikleri her yere iyilik ve güzellik götürdü. Biz Afganlar olarak Ermeni iddialarını kınıyoruz" dedi.

Kabil'de taksicilik yapan Gülam Muhammed ise Türkiye'nin Afganistan dahil birçok ülkeye hep zor günlerde yardım eli uzattığını belirterek, Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi. Muhammed, Ermeni iddialarını yanlış ve "büyük bir yalan" şeklinde değerlendirerek, Türk halkının barışsever bir halk olduğunu vurguladı.



Göstericilerden Gulam Ali de Afgan halkının hep Türkiye'nin yanında bulunduğunu, Türk halkının katil değil, zor günlerde mazlum ve yardıma muhtaç insanlar için umut kapısı olduğunu ifade etti.

Gösteriye katılanlar, daha sonra araçlarının üzerine Türk ve Afganistan bayraklarını asarak konvoy halinde Kabil'i dolaştı.



- Öğrenciler Ermeni iddialarını kınadı -

Kabil Üniversitesi Dil ve Edebiyat Fakültesi Türkçe Bölümü öğrencileri de başkentin Karte Se bölgesinde toplanarak Ermeni iddialarını kınadı.

İddiaları protesto edenlerden katılanlardan Ahmad Ferid, "Türkçe Bölümü öğrencisi olarak Türkiye'nin gündemini takip ediyoruz. Ortaya konulan Ermeni iddialarını şiddetle kınıyoruz. Türk halkının herkesin iyiliğini isteyen bir halk olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Ermeni iddialarının Batı ülkeleri tarafından Türkiye'yi karalamak için kullanıldığını ifade eden Ferid, Ermenistan'ın da bu konuda kullanıldığını belirtti.

Bir başka öğrenci Fareda Amini ise Ermenilerin ortaya attığı iddialarda haksız olduğunun, Türklerin yardımsever ve barışsever bir toplum olarak bilindiğinin altını çizdi.

Ayrıca, Afgan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Afganistan'daki Türk işadamları da Ermeni iddialarını kınamak için bir araya geldi ve Türklerin barışsever olduğunu, dünyada hep barışın sağlanması için katkıda bulunduğunu vurguladı.