BM'den katil Esad'a sert uyarı!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye rejiminden insani yardım çalışmalarına kolaylık sağlaması ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasına izin vermesini istedi.

Giriş Tarihi 24 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 24 Nisan 2015, 19:43
BM’den katil Esad’a sert uyarı!

İÇİNDEKİLER

BMGK, Suriye'deki ve mültecilerin sığındığı komşu ülkelerdeki insani duruma ilişkin oturum düzenledi. Toplantıda tüm üyelerin onayıyla kabul edilen başkanlık bildirisinde tüm taraflardan her türlü şiddet eylemine derhal son vermesi istendi.

Suriye içinde engelsiz insani yardım ulaştırılması taleplerini içeren BMGK karar tasarılarına uyulması istenen bildiride, "Suriye'deki tüm taraflar ve özellikle Suriye otoriteleri, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları yasaları altındaki yükümlülüklerine uyarak, insani yardım çalışmalarına kolaylık sağlamalı ve kuşatma altındaki bölgelere yardım ulaştırılmasına izin vermeli" ifadeleri kullanıldı.

Suriye krizinin bugünün en geniş insani krizi olarak bölge barış ve güvenliğine çok yönlü tehdit oluşturduğu ve komşu ülkelerde toplumsal sorunlara yol açtığı vurgulanan bildiride, mültecilere kucak açan Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır'ın "takdire şayan" çabalarına teşekkür edildi.

Bildiride, mültecilerin komşu ülkelerde sağlık ve eğitim sistemlerine büyük yük oluşturduğu ve bu yükün paylaşılması gerektiği ifade edilerek, insani yardım konusunda tüm ülkelere destek çağrı yapıldı.

Bildiride ayrıca soruna siyasi çözüm bulunamaması halinde insani durumun daha da kötüleşeceği uyarısı yapıldı ve BM Suriye Özel Elçisi Staffan de Mistura'nın siyasi diyalog çabalarına tam destek verildiği kaydedildi.