Balık gözü görüntü

Okyanusta ışık görmeyen bölgelerde yaşayan balıklar umut oldu. Balıkların gözlerinden elde edilen damla gece körlüğünü ve kanseri yendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2015 Güncelleme 31 Mart 2015, 00:00
Balık gözü görüntü

İÇİNDEKİLER

Karanlıkta, aydınlıktaki gibi net görmek artık hayal olmaktan çıktı. Amerikalı bilim adamları, denizin derinliklerinde, ışığın olmadığı bölgelerde yaşayan balıkların nasıl gördüklerini inceledi. Sonuçlar ise şaşırtıcı çıktı. Balıkların zifiri karanlıkta dahi net gördükleri belirlendi. Işıksız ortamda yaşayan balıkların gözlerinden elde edilen, gece körlüğünün ve bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan "Chlorin e6 (Ce6)" adlı bir kimyasalı içeren damla, gözlere damlatıldığında, kapkara ortamda dahi görmeyi sağladı. Bilim adamları damlaya bu maddenin yanında insülin ve dimetil sülfoksid bileşiğini ekledi.

KARANLIKTA NET GÖRÜNTÜ
Araştırmaya imza atanlardan biyokimya uzmanı Gabriel Licina'nın retinasına damlatılan sıvı sayesinde bilim adamının 50 metreye kadar bir alanda insan ve nesneleri ayırt edebildiği belirlendi. Birkaç saat sonra Licina'nın gözlerinin normale döndüğü ve aydınlıkta da sorun çekmediği belirtildi. Bilim adamları, çalışmanın gece kurtarma çalışmalarına yardımcı olabileceğini vurguladı.