Tarihi atış

Avrupa'da bir ilk yaşandı. Londra'da yaşayan kalp hastası Hüseyin Ulucan'a durmuş kalple nakil yapıldı. Ulucan, ülke tarihine geçti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2015 Güncelleme 28 Mart 2015, 02:20
Tarihi atış

İÇİNDEKİLER

İngiltere'nin Londra kentinde yaşan Hüseyin Ulucan (60), daha önce durmuş olan kalp nakiliyle sağlığına kavuştu. Ulucan'ın, 2008 yılında geçirdiği kalp krizi sonrası hayat kalitesi bozuldu. Zor nefes alan ve yürümekte zorluk çeken kalp hastası Ulucan, Cambridgeshire şehrinde bir hastaneye başvuruda bulundu. Organ bağışının düşük olduğu İngiltere'de kadavradan alınan kalp Ulucan'a umut oldu.

'DAHA İYİ HİSSEDİYORUM'

Ameliyat sonrası hastaneye kontrole giden yaşlı adam "Şimdi her gün daha güçlü hissediyorum, bu sabah hastaneye yürüyerek girdim ve hiçbir sıkıntı yaşamadım. Her gün daha güçlü hissediyorum" diyerek duygularını anlattı. Hüseyin Ulucan'ın ameliyatını gerçekleştiren baş cerrah Stephen Large ise "Kalp 50 dakika boyunca attı, ardından nasıl çalıştığına baktık ve çok iyi durumda olduğunu gördük. Daha sonra kalbi üç saat boyunca atmaya devam ettiği özel bir kutuya aldık. Burada sorunsuz çalıştığını görünce de Türk hastaya nakli gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

İLK NAKİL AVUSTRALYA'DA

Hüseyin
Ulucan'a nakledilen kalp operasyon öncesinde bir kutuda saklandı. Söz konusu kutu, özel bir teknikle kalbin üç saat boyunca atarak muhafaza edilmesini sağlıyor. İngiltere'de bu kutulardan yalnızca Papworth ve Harefield hastanelerinde bulunuyor. Ulucan'a yapılan bu nakil Avrupa tarihinde bir ilk oldu. Şimdiye kadar hiç durmuş bir kalp başka bir hastaya nakledilmemişti. Dünyada durmuş bir kalp ile nakil ameliyatı ise ilk kez geçen yıl Avustralya'da yapılmıştı.