Usturalı mesaj!

ABD'nin Seul Büyükelçisi Mark Lippert, Güney Kore'de uğradığı usturalı saldırıda yüzünden ve bileğinden yaralandı. Saldırgan, 'Güney ve Kuzey birleşecek' diye haykırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mart 2015 Güncelleme 06 Mart 2015, 01:51
Usturalı mesaj!

İÇİNDEKİLER

ABD Büyükelçisi Mark Lippert, Güney Kore'nin başkenti Seul'daki bir toplantıda konuşma yapmaya hazırlanırken usturalı saldırıya uğradı. Saldırgan olay anında "Kuzey ile Güney Kore birleşmeli" diye bağırdı. Lippert'in yanağında 11 cm uzunluğunda ve 3 cm derinliğinde bir kesik oluştu.

VAHŞİ DAVRANIŞ
Büyükelçi'nin yüzüne 80 dikiş atıldı. 4 gün tedavisi sürecek Büyükelçiyi, ABD Başkanı Obama arayarak "geçmiş olsun" dedi. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye "Bu vahşi davranış, ABD ve Seul ilişkilerine yapılan bir saldırıdır" dedi. Modern Güney Kore tarihinde ilk kez ülke topraklarında yabancı bir elçiye kanlı saldırı düzenlenmesi nedeniyle güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

CONİLERİ HEMEN ÇEK
55 yaşındaki saldırgan etkisiz hale getirilirken ayak bileği kırıldı. Gözaltına alınan Ki-jong'un daha önce de birçok kez ABD karşıtı gösterilere katıldığı ortaya çıktı. 6 kez Kuzey Kore'ye giden ve 2010'da da Japon büyükelçisine saldırı girişiminde bulunan usturalı saldırganın Kuzey Kore ile bağlantılı olduğu iddia edildi. Saldırgan Ki-jong, ifadesinde eylemini ABD ile Güney Kore arasında gerçekleştirilen yıllık askeri tatbikatı protesto etmek için yaptığını söyledi. Kuzey Kore nisan ayına kadar sürecek tatbikatı kendi ülkelerine yönelik "işgal hazırlığı" olarak yorumlamıştı. Ki-jong ve diğer milliyetçi Güney Koreliler, ABD'nin ülkelerinde bulunan 30 bin askerini 'geri çek' talebini yineledi.

KUZEY KORE MUTLU
Mark Lippert'e düzenlenen saldırının ardından Kuzey Kore resmi ajansları ağır ifadeler kullandı. Ajanslar, "Adalet yerini buldu" şeklinde bir açıklama yapıldı. Kuzey Kore devlet ajansı KCNA'da ayrıca "adaletin bıçağı" ve "hak edilmiş ceza" ifadeleri kullandı. Bu ifadeler, AB ve ABD'De sert tepki gördü. Birçok ülke, saldırıyı destekleyen bu açıklamalara tepki gösterdi.