Komşu rest çekti

Yunanistan'daki radikal sol hükümet, başta Almanya olmak üzere AB ile İMF'ye yok saydı... Eurogroup Başkanı, Atina'da hakarete uğradı. Komşu'nun yeni iktidarı , Troyka'yı tanımadıklarını açıkladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2015 Güncelleme 01 Şubat 2015, 02:16
Komşu rest çekti

İÇİNDEKİLER

Komşu, yeni bir döneme girdi. Aleksis Çipras başbakanlığındaki Yunanistan'ın yaşam savaşı, dünya gündeminin ilk sırasına çıktı. Yeni Ekonomi Bakanı Yannis Varufakis ile önceki gün Atina'yı ziyaret eden Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem arasında ilk sözlü düello yaşandı. Varufakis'in, Dijsselbloem'un yüzüne bakarak, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İMF müfettişlerinden oluşan Troyka'nın "çürümüş bir yapıya sahip olduğunu" söylemesi ve yeni Yunan hükümetinin Troyka memurlarını tanımadığını resmen açıklaması AB ve İMF çevrelerinde deprem yarattı. Dijsselbloem, basın toplantısını o anda terk ederken Varufakis'in kulağına eğilip "şu anda Troyka'yı öldürmüş oldun" kelimelerini fısıldamasına karşı Varufakis'in sadece bir "..oaou" demekle karşılık vermesi, dünkü Yunan medyasının manşetlerine taşındı.

PARİS'E DAVET EDİLDİ
Bu dramatik gelişmelerden sonra, aynı gün Yunan Ekonomi Bakanı Varufakis, acilen Fransa'ya davet edildi. Fransa Maliye bakanı ile aslında yarınki randevu, acilen bugüne çekildi. Fransa Cumhurbaşkanı Francoise Hollande ise Yunan hükümeti ile Almanya arasında aracılık yapmaya çalıştığı ifade edildi. Ancak Dijsselbloem, ilk soğuk duşunu, daha önce, Aleksis Çipras ile yaptığı görüşmesinde almıştı. Çipras'ın Troyka yönetimindeki sert ekonomik önlemleri içeren formülün, Yunan halkını dize getirmekten başka hiçbir işe yaramadığını söylemesine karşı Dijsselbloem, "bu görüşünüze katılmamı beklemiyorsunuz umarım" demişti.