İngiltere kulak çekti!

ABD'nin İngilizler'le birlikte çok sayıda ülkeyi dinlediği ortaya çıktı. Bunun üzerine İngiltere'de ilk kez 3 istihbarat şefi canlı yayında sorgulandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Kasım 2013 Güncelleme 08 Kasım 2013, 01:04
İngiltere kulak çekti!

İÇİNDEKİLER

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, şok etkisi yarattı. Zira o belgelere göre ABD, 40 ülkeyi dinlemeye almıştı. Dinlenenler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel bile vardı. ABD dünya kamuoyunu karşısına alırken İngiltere'nin de bu dinlemelere destek verdiği ortaya çıktı.

İÇ VE DIŞ...
İşte bunun üzerine İngiltere tarihinde bir ilk yaşandı. İngiltere'deki istihbarat kuruluşlarının şefleri, casusluk faaliyetleriyle ilgili dün milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Soruşturmaya, İngiliz Hükümeti'ne bağlı iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ Başkanı Sir Iain Lobban, MI5 İç İstihbarat Servisi Başkanı Andrew Parker ve MI6 Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sir John Sawers katıldı.

1.5 SAATLİK PROGRAM!
İstihbarat şeflerinin sorgulaması 1.5 saat sürdü ve BBC'den canlı yayınlandı. İngiltere'de istihbarat şefleri şimdiye kadar kamuoyuna açık olmayan, "gizli oturumlarda" sorgulanıyordu. Öte yandan İngiltere'nin en son aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere uzanan fiber optik kablolarla casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddia edilmişti.

DİNLEME KALEMİ
ABD dünyaya kulak kabartırken eski ajan Wayne Madsen'den şok iddialar geldi. Madsen, NSA ve CIA'nın oluşturduğu Special Collection Service (SCS) adlı özel istihbarat biriminin, ABD başkanlarının SSCB ve Rusya liderleriyle yaptığı anlaşmaları dinlediğini söyledi.

İMZALI OPERASYON
Madsen, bunun için casusların imza törenlerinde kullanılan "Parker" marka kalemlere böcek yerleştirdiğini öne sürdü. Bu kalemler, özellikle silahsızlanma anlaşmalarında devreye sokulurdu. "Böcekli" kalemleri taşıyan kişilerin çevresindeki konuşmalar dinlenebiliyordu. Liderlerin, imzalarını attıktan sonra kalemlerini değiştirmesi geleneği gelişmişti.