Mars'ta çığ düştü!

Amerikan uzay kurumu NASA'nın Mars'ın yörüngesinde uzun süredir görev yapan uzay aracı, Kızıl Gezegen'in kuzey kutup bölgesinden şaşırtıcı çığ görüntülerini Dünya'ya geçti.

Giriş Tarihi 19 Mart 2010, 00:00 Güncelleme 19 Mart 2010, 17:28
Mars’ta çığ düştü!

İÇİNDEKİLER

NASA'nın Mars Yörünge Kaşifi (Mars Reconnaissance Oirbiter-MRO) HiRISE adı verilen yüksek teknoloji ürünü kamerasıyla Kızıl Gezegen'deki bu dinamik ve çok ender görülebilecek doğa olayını görüntüledi.
Yaklaşık iki yıl önce de Mars'ın bir başka bölgesinde yine bir çığ düşmesini görüntüleyen MRO'nun son gönderdiği görüntülerde, aynı Dünya'dakiler gibi görünen çığ, toz, kaya ve buzlardan oluşuyor.

Bilim adamları, Kızıl Gezegen'deki çığı, kuzey yarıkürenin ilkbahara girişiyle atmosferin ısınmasının tetiklediğini belirtiyor. Bu mevsimsel ısınmanın karbondioksit buzun gaz haline geçerek atmosfere yayılmasına neden olduğu ve bunun da dik yarlardaki kayaların gevşeyerek çığa dönüşmesine yol açtığı düşünülüyor.

3 BOYUTLU MARS GÖRÜNTÜLERİ İNTERNETTE
Bu arada İngiliz üç boyutlu görüntü sanatçısı Doug Ellison tarafından yapılan ve internetten izlenebilen bir animasyon filmi, bilim kurgu ve uzay meraklılarının beğenisini kazandı.

Mars yüzeyinin 100 metre üstünden Candor Chasma denilen bölgeyi sanal kamerayla gösteren üç boyutlu görüntüler, şimdiye dek bu alanda yapılan en başarılı çalışma olarak gösteriliyor.

8 MİLYON ABONEYE ÖZEL ELEKTRİK

FAİZLER DÜŞTÜ KONUT ALIM GÜCÜ ARTTI

VİZE DERDİ BİTMİYOR

TOKİ EV SAHİPLERİNE YÜZDE 20 İNDİRİM