Ergenlikte mastürbasyon

Delikanlılık çağında sık mastürbasyon yapmak normaldir. Asıl sorun kişilerin yalnızlığı, ilişki kuramamaları ve çevreden gelecek tepkidir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2009 Güncelleme 06 Mayıs 2009, 02:03

İÇİNDEKİLER

19 yaşında bir erkeğim. Nerdeyse her gün 2-3 defa mastürbasyon yapıyorum. Bu benim hiç hoşuma gitmiyor. Mastürbasyonu bırakmak için bana bir yol gösterir misiniz?
Mastürbasyon, genellikle bireyin ya da ailenin bu eyleme verdiği anlam ve önem oranında bir sorundur. Her mastürbasyondan sonra kendisini ağır bir suç, bir günah işlemiş gibi algılayan genç için yaptığı eylemin kendisi değil, katı suçlayıcı tutumu bir sıkıntı kaynağıdır. Kimi kişiler, mastürbasyon ile akıl hastalığı, verem, cinsel güçsüzlük gibi durumların doğabileceğine inanırlar ve böylece bu temelsiz inançlar yüzünden ağır çatışmalar ortaya çıkabilir. Kimilerinde de mastürbasyon aşırı derecede sıklıkla yapılan tek doyum yolu olabilir. Bunlarda gerçek sorun bu kişilerin yalnızlıkları, ilişki kuramayışları, çevre ile ilgilerinin uğraşlarının azlığıdır. Sonuç olarak mastürbasyon yapmak ne tehlikeli, ne sakıncalıdır. Rahatlıkla suçluluk ve korku duymadan yapılabilmelidir. Bunda her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçıldığında ve karşı cinsle ilişki kurmaya tercih edildiğinde bir sorun teşkil edecektir. Böyle bir durumda bir psikologla görüşmeniz doğru olacaktır.

29 yaşındayım. İki yıl kadar önce panik atak ve depresyon tedavisi gördüm. Şu anda tedavim bitti ve doktorum ilaçları kesti. Bebek yapmayı planlıyoruz. Benim korktuğum ve merak ettiğim konu, hamilelikte rahatsızlığım tekrarlarsa ilaç kullanabilir miyim?
Gebeliğin özellikle ilk üç aylık döneminde ilaç kullanılmasını tercih etmiyoruz. Daha sonra daha rahat ilaç kullanabiliyoruz. Umarım ihtiyaç olmaz, ama olursa jinekologunuz ve psikiyartrisiniz bebeğe zarar vermeyecek uygun ilacı seçeceklerdir.

Penisten dışarı boşalma olurken, fışkırmama sebebi ne olabilir?
Yumurta ile spermin döllenmesi kadının tüplerinde olur. İşte spermin bu kanallara ulaşması için fışkırması gerekir. Penis eğriliği ve prostat iltihabı durumunda meninin dışarı çıkmasında bir yavaşlama olabilir.

Cinsel ilaç yararsızdır
İnternette cinsel gücü artıran birçok ilacın ve besin katkılarının reklamı yapılıyor. Gerçekten etkili mi? Cinsel isteği artırdığı tıbben ispatlanmış ve zararsız olan bir ilaç veya besin yoktur. Bu amaçla kullanılan birçok ürün vardır. Bir kişide etkili olan ürünün bir başkasında aynı etkiyi göstereceği kesin değildir. Çünkü cinsel istek çok karışık fizyolojik ve psikolojik etkilerden oluşur. Bu amaçla en çok kullanılan ürünlerden olan alkol kısa ve uzun vadede cinsel isteği artırmasına rağmen, cinsel gücü azaltmaktadır.

Aktif ilişkiye girin
21 yaşındayım. Kız arkadaşımla gezerken ona dokunduğumda bile sertleşiyorum. Utanıyorum, ne yapabilirim?
Cinsel işlevleri normal olan genç ve bekbir erkeğin, kız arkadaşının dokunuşlarından uyarılması, coşkulanması ve ardından penisinin sertleşmeye başlaması normal ve doğal bir durumdur. Cinsel uyarılma sırasında, bedensel değişiklikler olur; kan dolaşımı hızlanır, kalp atımı ve kan basıncı yükselir, solunum hızlanır, kas gerginliği artar. Çünkü erkekler bakarak ve dokunarak uyarılabilirler. Rahat olun, kendinizi suçlamayın, var olan gerginliğinizi düzenli ve aktif bir cinsel yaşama kavuşana kadar mastürbasyon yaparak azaltın.

En etkili yöntem hap
Doğum kontrol yöntemlerinden hangisinin yan etkisi en azdır?

Doğum kontrol hapı kullanmaya başladığımdan beri kilo aldım. Henüz doğum yapmadım, spiral kullanabilir miyim? Spiral doğum yapmayan kadınlar tarafından da kullanılabilir, ancak yine de birinci tercih doğum kontrol hapıdır.

Penis ucu iltihabı böbrekten olabilir
28 yaşında evli bir beyim. Penisimin uç kısmında kabuklanma ve yanma olmaya başladı. Acaba neden? Tedavisi nedir veya hangi doktora başvurmalıyım?
Penis başı veya penis ucunun iltihaplanmasına balanit denir. Oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Belirtileri, penisin ucunda kızarıklık, tahriş ve kabuklanmadır. Balanitin birçok çeşidi vardır. Nedenlerinden bazıları; böbrek yolları enfeksiyonu, penise sürtünen kumaşın tahrişi veya kumaşın temizlenmesi ya da yapımında kullanılan kimyasal maddeler ve doğum kontrol kremlerine reaksiyon, olabilir. Şeker hastası erkeklerde, idrarda fazla şeker bulunması nedeniyle, balanitis çok sık görülür. Mantar enfeksiyonu da sık rastlanan bir sebeptir. Penisteki tahriş bir iki gün içinde geçmezse bir ürologa danışmak gereklidir. Balanit tedavisinin temeli temizliktir.