İlişki sonrası vajinal şişlik

Bartolin adı verilen keseler cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için sıvı salgılar. Eğer bu sıvılar kanalı tıkarsa vajinada şişlik olur

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2009 Güncelleme 18 Mayıs 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* 2 aya yakın süredir vajinamın orta kısmında bir şişlik var. Özellikle ilişki sonrasında şişlik artıyor ve çok ağrım oluyor. Bu ne olabilir?
Vajinanın girişinin her iki yanında sağlı sollu yer almış kese şeklinde 2 tane bez vardır, bunlara Bartholin bezleri denir. Bu bezler ince bir kanal aracılığı ile vajina girişine, kızlık zarının hemen önüne açılırlar. Bu bezlerin görevleri cinsel ilişki sırasında salgı salgılayarak penisin vajinaya girmesini kolaylaştırmaktır. Ergenlik ile salgılamaya başladıkları bu sümüksü kaygan sıvı cinsel uyarılma ile artmaktadır. Bartolin bezlerinin salgıladığı sıvıyı vajinaya taşıyan kanallar herhangi bir sebeple tıkanır ise sıvı boşalamaz, bartolin bezinin içinde birikmeye devam eder ve böylece bartolin kisti oluşur. Biriken bu şeffaf sıvının oluşturduğu kist, cinsel beraberlik ve bezin tahrişi ile gittikçe büyümeye başlar. Bu büyüklük değişik boyutlarda olabilmektedir. Burada oluşmuş olan kist eğer enfekte olup mikrop kapar ise bartholin absesi formuna döner ve içindeki sıvı cerahate dönüşür. Çok ağrılı olan bu abse şekli hızlı bir şekilde büyümeye devam eder ve sosyal hayatı ciddi bir şekilde etkiler. Menopoz yaşında oluşmuş ise bartolin kanseri de düşünülmelidir. Tedavisi cerrahidir. Ya tamamen çıkarılır ya da tıkanmış olan kanalların dışarı doğru açılması sağlanır. Özellikle genç kadınlarda mümkün olduğunca bartolin bezleri korunmalıdır, çünkü sağlıklı cinsel yaşam için önemli olan bir sıvı salgılamaktadırlar. İşlem sonrası bir süre cinsel hayat kısıtlaması önerilir. Tedavi ne kadar başarılı olursa olsun, ilk 6 ay içinde tekrarlama olasılığı % 20-35'dir. Tekrarlamasını önlemek için yapılabilecek bir şey yoktur.

Şüpheli ilişkiler
* Bir süre önce yabancı uyruklu bir bayanla cinsel ilişkim oldu. Şimdi eşimin hamile olduğunu öğrendik. Bu yabancı bayandan hastalık kaptıysam, hamile olan eşimin karnındaki bebek zarar görür mü?
Şüpheli cinsel ilişkinizde bir enfeksiyon kaptı iseniz, bunu eşinize bulaştırabilirsiniz. Burada önemli iki ayrı konu var. Birincisi eşinize sizden geçebilecek bir enfeksiyon cinsel yol dışında kan yolu ile de bulaşan bir hastalıksa, çocuğa da geçecektir. Ayrıca bazı enfeksiyonlar da normal doğum sırasında doğum yolunda çocuğa bulaşabilir. İkinci konu, cinsel yolla bulaşan ancak, kan yolu ile bulaşmayan bir enfeksiyon ise eşinizde hastalık oluşturarak, onun vücut direncinin düşmesine, ağrı ve akıntı şikayetlerine, düşük tehditine, erken doğuma neden olabilir.

Rahim iltihabı YAKILMALIDIR
* 27 yaşındayım. Kanamalarımın çok olması nedeniyle doktora gittim. Rahmimde iltihap olduğunu öğrendim. Bunun bana kanama dışında bir zararı olur mu?
Rahimim iç yüzünün iltihaplanmasına tıp dilinde endometrit denir. Nedeni, belsoğukluğu, doğumdan ve çocuk düşürdükten sonra rahimde parça kalması veya rahim düşüklüğüdür. Hastanın karın bölgesi hassastır, vajinadan cerahatli ve sümüğe benzer akıntı gelir. Aybaşı kanamaları fazla olur. Bacaklarda ve leğen kemiği bölgesinde ağrı vardır. Bu ağrılar dinlenmekle geçer. Rahim ağzını ilgilendiren iltihaplı hastalıklar kısırlık nedenidir. Burada iltihabın varlığı, hem spermlerin ölmesinde rol alırlar ve hem de rahim ağzı salgısının yapısını bozarlar. Böyle hallerde kronik bir rahim ağzı iltihabı söz konusu olabilir ve halk arasında rahim ağzı yarası adını alır. Tedavisi ise rahim ağzının yakılmasıdır. Basit bir iltihap ise ilaçla tedavi edilebilir.

Sperm miktarı
* Normal sperm miktarı ne kadardır? Miktarın azlığı veya çokluğu bir şey ifade eder mi?
Normal bir boşalmada atılan sperm miktarı toplam 3-5 ml'dir. Bu sperm sıvısı 3-4 atımda çıkarılır. Bu sıvının içindeki sperm sayısı ancak mikroskopla sayılabilir. Sperm çokluğu diye bir şey yok. Miktar azalırsa araştırmak gerekir. Burada önemli olan hareketli sperm sayısıdır. Doğurganlık için baz alınan değer budur.

Testis sarkması
* Merhaba, benim testislerimden soldaki sağdakine göre biraz aşağıda duruyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Normalde testisler aynı seviyede olmaz. Biri (çok defa soldaki) aşağıda olur. Bu normal bir durumdur.