Mercimekli Sarma Tarifi

Giriş Tarihi 14 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 14 Haziran 2016, 15:25
Mercimekli Sarma Tarifi

İÇİNDEKİLER

Malzemeler
Yarım su bardağı yeşil mercimek
400 gram salamura asma yaprağı
1 tatlı kaşığı sumak
Yeteri kadar su
2 çay bardağı + 3 su bardağı su
500 gram dana kaburga veya
dana incik madalyon
Bir buçuk çorba kaşığı tereyağı
2 adet büyük boy soğan
300 gram dolmalık kıyma (döşten çekilmiş)
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
2 diş kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber

Mercimekli Asma Yaprağı Sarması Yapılışı
Yeşil mercimeği kaynar suda yarım saat bekletin ve süzün. Yaprağı da kaynar suda 5 dakika tutup, çıkarın ve soğuk suda tek tek durulayın. Sumağı 1 çay bardağı suyun içinde karıştırarak erimesini sağlayın. Tereyağını bir tavaya alıp eritin ve eti bu yağda önlü arkalı kızartın. Eti tavadan alın ve ayrı bir tencereye koyun. İçine 1 çay bardağı su ekleyip, et hafif yumuşayana kadar pişirin. Eti kızarttığınız tavaya kıyılmış soğanı ekleyin ve hafif soteleyip, tavayı ocaktan alın. İçine mercimek, kıyma, bulgur, sumağı erittiğiniz su, sarmısak, domates-biber salçası, nar ekşisi, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyin. Asma yaprağının sapını alın ve düz bir zemine serin. Ortasına iç harçtan koyun ve önce üst sonra yan kısımları içe doğru kapatıp, işaret parmağı kalınlığında sarın. Yaprak ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Tencerenin dibine az pişirdiğiniz eti dizin ve üzerine de sarmaları güneş şeklinde yerleştirin. Üzerine etin kalan suyu ile kaynamış 3 su bardağı suyu katın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin ve 15 dakika beklettikten sonra servis tabağına ters çevirip, çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.