Tarihi 17 Temmuz 2009

Yeniden kilo almamak için

1. Her pazartesi sabahı tartılın
Kilo artışları; sık sık 24 aydan daha fazla sürede kilo verilmesiyle veya daha az kilo alınmasıyla sonuçlanan çalışmalar bulunuyor. Yani, her gün tartılan kişiler, kilo verdiklerinde mutlu oluyorlar ve daha az sıklıkla aldığı kiloları da hemen verebiliyorlar. Dolayısıyla kilo kontrolü için mutlaka haftada bir tartılarak az alınmış olan kiloyu düşürmekn adına hafta başından itibaren kendinizi kontrol altına alabilirsiniz.

2. Ne yiyeceğinizi günlük planlayın!

Diyet programındayken sabah kahvaltısı, öğle yemeği, atıştırma ve akşam yemeğinde ne yediğinizi önceden biliyordunuz. Ama şimdi kilonuzu korumak için neye ihtiyaç duyarsınız? Diyete başlamadan önce eski yemek yeme sisteminize dönerseniz eski kilolarınızı tekrar almaya başlayacağınız acı bir gerçek. Şu anki kalori ihtiyaçlarınızı hesaplayın; güzel bir kahvaltı, öğle yemeği, atıştırma ve akşam yemeği seçeneklerini de planlayın.

3. Egzersiz yapın

Kilo vermeye başladığınızda az yediğinizden dolayı, metabolizmanız biyolojik olarak düşmeye başlayacaktır. Bu doğrultuda enerjinizi arttırmak ve kalori yıkımınızı hızlandırmak adına egzersiz yapmaktan asla vazgeçmeyin. Sabahları mutlaka 15 dakika esneme hareketleri yapın. Akşam yemekten 1,5 saat sonra yarım saat açık havada yürüyün.

4. Diyet alışkanlıklarınızı uygulamaya özen gösterin

Alışkanlıklar, birbirlerini güçlendirmeye meyillilerdir. "İyi" olma (mesela sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma) diğer alışkanlıklarınıza yardımcı olur. Diyet esnasında ara öğün alışkanlıklarınızı diyeti bıraktıktan sonra da yapmaya devam edin. Su içmekten vazgeçmeyin.

5. "Normal olarak" tanımlayın

Bazı kişiler diyet yapmayı bir kamp gibi düşünür ve diyeti bıraktıktan sonra diyetteyken uyguladığı sağlıklı alışkanlıklardan tümüyle vazgeçer. Böylece aşırı yemek yemeye tekrar dönmeyi umarlar. Aşırı yemek yemeye tekrar başlarsanız maalesef tekrar kilo almaya başlarsınız. Diyet yaptığınızı hissetmeden aynı kiloda kalmaya nasıl devam edersiniz? Egzersiz ile yeni bir "normal" rutin yaratarak yemek seçin ve kurallarınızı belirleyin (örneğin; bir günde bir tatlıdan fazla tatlı yemeyin, hergün kola yerine maden suyu veya açık çay alabilir, makarnayı öğle yemeğinde tercih edebilirsiniz vs..). Zamanla rutininiz dengelenecek, istediğiniz kiloya ulaşmanız kendinizi daha iyi hissetmenize neden olacaktır.