Tarihi 4 Haziran 2009

Kırmızı biber diyeti

Kalkış: 500 cc su
Sabah: Yarım simit ve peynir ve bol yeşillik
Arada: 500 cc su ve 4 kuru kayısı
Öğle: Közlenmiş kırmızı biber dolması- içinde eritilmiş peynir (fırında)
İkindi: 500 cc su ve 250 gr yoğurt ve 4 kuru kayısı
Akşam: Közlenmiş kırmızı biber dolması- içinde eritilmiş peynir (fırında)
Gece 21:00: 500 cc su ve 1 ince kayık dilim kavun

Kavun:
100 gramında 30 kalori, 251 mg Potasyum, 16 mg Magnezyum, 3400 IU A vitamini, 33 mg C vitamini ile birlikte, B1, B2, B3, B6, Folik asit ve E vitaminlerini de içermektedir.
İdrar söktürücü diüretik özellik taşır
Strese karşı iyi gelir
Kolesterol düşürü etkisi ile birlikte kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliktedir.

Kırmızı biber
Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta karoten ile bağışlık sistemimizi güçlendirerek bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucudur. Kırmızı biber mide suyu tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelir. Öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır, vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Anti bakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Güney ve Güneydoğu bölgelerimizde fazlaca üretilip tüketilir.


Simit'in faydaları:
Simit üstünde bulunan susam yağlı bir tohumdur. İçerisinde özellikle E vitamini barındırır. Susam Yağı, safra taşlarının düşürülmesinde ve karaciğer hastalıklarında kullanılır. Kabızlığı ve karın ağrısını giderir. Nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır.
Bir adet simit 4 dilim ekmeğe denk gelmektedir.
DİKKAT!
Günlük tuz ihtiyacı 3- 7 gr arasında, ortalama 5 gr.dır. Yapılan araştırmalarda erkeklerin günlük 19.3 gram, kadınların ise 16.8 gram tuz tükettiği belirlenmiştir. Bu değer oldukça yüksektir. Avrupa'da kişi başı tuz tüketimi 10 gram civarındadır. Alınan sodyumun bir kısmı besinlerin doğal olarak yapılarından, büyük bir kısmı hazır gıdalardan(% 70), bir kısmı da evde hazırlanan gıdalardan gelmektedir.

Bunları biliyor musunuz?

Uzay araçlarında hareketsiz kalan astronotların damarlarındaki kolesterolün arttığı, kemikler üzerindeki basıncın artması nedeniyle kemik hücrelerinin zayıfladığı gözlemlenmiştir.
Yapılan araştırmalara göre insanın günlük yaşamındaki hareket düzeyi arttıkça, kalp hastalıklarından ölme riski de azalmaktadır.
Tempolu yürüyüş yapan veya koşan erkeklerin hareketsiz yaşam sürenlere göre ölüm oranlarının %33, kalp hastalığı risklerinin ise %41 azaltıyor.

Daha az yağ kullanmak için ipuçları
Besinleri kızartmak yerine suda, ızgarada veya buharda pişirme yöntemlerini deneyin.
Yüksek yağlı malzemeleri azaltın (yemeklerin üzerine serpilen peynir, tostun üzerine sürülen yağ gibi).
Tavaya kaşıkla yağ koymak yerine tavayı hafifçe yağlayın, daha sonra kağıt havluyla silin.
Yağ yerine süzme yoğurt sürün.
Kızartılmış besinleri kağıt havlu üzerine koyarak fazla yağını alın.
Paketlenmiş hazır karışımlara malzemeleri eklerken daha az yağlı seçenekleri kullanın. Yağlı kıyma yerine, yağsız kıyma, yağlı süt yerine, yağsız süt gibi.