Tarihi 12 Ağustos 2010

Ali Ekşi...

Başlıkta gördüğünüz isme dikkat ediniz; Ali Ekşi son yıllarda tanıdığım en çalışkan, en yardımsever, en içten, en mütevazı, Karadenizli olmasına rağmen en sakin iş adamlarından biri.
15 yıldır memleketi Rize'de Ovit Yayla Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin en kalabalık ailesi olan Ekşioğlu soyadını bir arada tutmak için kurulan Ekşioğlu Vakfı'nın Başkanı. "Ekşioğlu, Ekşi" ve 27 farklı soyadında 100 bin kişi olduğu söyleniyor. Ekşioğlu Vakfı aile bütünlüğünün, akrabaların birbirini tanımaları amacı ile kurulmuş. Vakıf, gençlere okuyabilmeleri için aile içinden ve aile dışından burs, ekonomik açıdan ihtiyaç sahiplerine, hastalara, 99 depreminde yardıma muhtaç olan ailelere yardım amaçlı maddi manevi destekler veriyor. İnşaat işleri yaparak özel sektöre giren Ali Ekşi, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaptığı çalışmaların ardından yurtdışına açılmış. 1980 yılında Ortadoğu'ya açılan Ekşi, Suudi Arabistan, Libya, Mısır gibi ülkelerde devlet taahhütlü işler yapmış. Bu bölgelerde edindiği tecrübeleri ülkesine taşıma kararı alarak Türkiye genelinde yap sat projeleri ve lüks villalar yapmaya başlamış. En bilinen projesi, Carpediem Konutları ve Villaları.
Karadeniz insanı doğası itibari ile hırçın bir kişiliğe sahiptir. Özellikle coğrafi koşulların zorluğunda başaramayacağı hiçbir engel yok gibidir. Karadeniz insanı kendisiyle alay eden ve bunun yanında da özgürlüğüne düşkün, çabuk sinirlenip saman alevi gibi sönen bir yapıya sahiptir.
Geçen haftasonu sunuculuğunu yaptığım 15.Ovit Yayla Festivali'nde Ali Bey'in gücünü bizzat görerek iyice anladım. Festivalin her detayıyla ilgileniyor, her soruna koşuyor ve aynı zamanda festivale gelen tüm sanatçılarla, protokolle ve misafirlerle sohbet ediyor.
Konser alanındaki sahnede bir gözüküyor, binlerce kişi tezahürat yapıp alkışlıyor. Hatta, Maliye Bakanı Mehmet Şimsek ve eşi yayladaki evine onur konuğu olarak geldiğinde Bakanı sahnede horon tepmeye bile ikna ediyor.
Sunuculuk kariyerimde sahne aldığım en kalabalık kitleyi de o ve Tarkan sayesinde gördüm. Ekşioğlu Ailesi bölgede zaten seviliyor, sayılıyor. Bir de megastar Tarkan'ı getirince kalabalığın müthiş coşkusunu siz tahmin edin.
Ekşi, dünya starı Tarkan'ı, doğduğu ilçe İkizdere'de bulunan 2 bin 640 metre rakımlı Ovit Yaylası'nda konser verdirterek yöre halkının gönlünde taht kurdu. Ayrıca, Nil Karaibrahimgil, İsmail YK ve Cengiz Kurdoğlu gibi isimler de konser verdi. Daha önceki yıllarda Seda Sayan ve Sibel Can gibi ünlü kadın sanatçılar da konser vermek üzere getirilmişti.
Ben de Karadeniz'in muhteşem doğasına, İsviçre Alplerini aratmayacak yeşiline, sıcak insanına, temiz havasına vuruldum döndüm İstanbul'uma… Ali Ekşi ve Maliye Bakanı Şimşek ile…

* * *
Günün Sözü:
"Karamsar, her fırsatta güçlüğü görür; iyimser ise her güçlükte fırsatı."Winston Churchill