Tarihi 28 Temmuz 2009

Zirve gibi açılış

Haftasonu Hırvatistan'ın küçük ama etkileyici masal şehri Dubrovnik'te Rixos Otel'in açılışındaydım.
THY'nin direkt uçuşu olmadığı için özel uçakla gittik. Basından en fazla on kişinin ve değişik kesimlerden davetlilerin olduğu bizim uçağımız dışında, Türk iş dünyasının güzide insanları da ayrı ayrı özel uçaklarla geldi. Türkiye'nin kalbi adeta Dubrovnik'te attı. Açılış bir zirveye dönüştü.
Kimler yoktu ki? Medya patronlarından Aydın Doğan, Turgay Ciner, Ferit Şahenk, Akın İpek… Ahmet Çalık son anda gelememiş. İş dünyasından Mustafa Koç, Hamdi Akın, Erdoğan Demirören, Cihan Kamer, Aziz Torun, Zafer Yıldırım, Adnan Çebi, Vural Öger, Mehmet Bayraktar, Candan Karlıtekin… Futbol camiasından Mahmut Özgener, Fatih Terim, Levent Kızıl, Ömer Kızıl… 1960'ların St. Tropez'si, kalemle çizilmiş gibi nezih tatil yöresi Dubrovnik böyle bir açılış görmemiştir.
Lüks otelciliğini yurtdışında da sürdüren Rixos Grubu'nun muhteşem Adriyatik manzaralı modern otelinin gala yemeğinde Ziynet Sali, Asena ve Erol Evgin sahne aldı. Havai fişek gösterisi izlemeye değerdi.
15 dakika boyunca boyunlarımız gökyüzüne dönüktü. İstiridyeli, şampanyalı, sanatçılı, masraftan kaçınılmamış bu organizasyondaki tek hata, sunucu kısmını bir profesyonele teslim etmemeleriydi. Türkçe ve İngilizce takdimleri şirket içinden iki ayrı kişi yaptı.
Halbuki bu denli uluslararası bir açılışta, hem Türkçe hem İngilizce konuşan tek bir sunucu olmalıydı.
***

Rixos Grubu'nun üç yıl önce iç savaşta harap olan Libertas Oteli'ni alıp yenilemesiyle oluşmuş bir yer burası. O savaşta Boşnak teyzemin yazlığı da Sırplar tarafından talan edilmişti.
Hırvatlar'da milliyetçi duygular yüz üstüne çıksa da, istediği zaman elde edemeyeceği hiçbir şey olmayan patron Fettah Tamince'nin Kazak ortağıyla birlikte bu oteli bugüne getirmesi büyük bir başarıdır.
Rixos'un yanı sıra Dalmaçya kıyılarındaki Türk sermayesinin önemli bir diğer örneği de, açılıştan bir gün önce Sibenik'te "Mandalina" adlı marina yatırımını imzalayan Doğuş Grubu. Ferit Şahenk ve kurmayları Hüsnü Akhan ve Süleyman Sözen de kendi imza törenlerinden sonra Rixos'a geçtiler.

MERAK EDİLEN ADAM

40 yaşına gelmeden bu kadar büyük başarıya nasıl ulaştı? Van'ın Çaldıran ilçesinden Antalya'ya gelerek hayatı değişen Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince kamuoyunda ilk çıktığı günden beri merak edilir.
Genç yaşında (36) imza attığı bu kadar çok proje insanların başını döndürdüğü gibi içten içe bir kıskançlık da yaratıyor. Öyle ki zamanında hakkında olumsuz haberler çıkardı.
Tam o dönemde, üç yıl önce, özel bir röportaj yapmıştım Tamince ile. Gerçek kişiliğini, hobilerini, vizyonunu aktarmıştım. Yatırımları için parayı "risk sermayesi" yöntemiyle bulduğunu ilk kez ben yazmıştım.
Hala bugün "ülke sınırları içindeki ilk ve tek güzel röportajım seninle olandı" der bana.
Bu kez de açılışta havadaki soru "bu kadar önemli ismi nasıl bir araya getirdi?" idi. İş, medya ve spor dünyasının önemli isimleri, üstelik farklı görüşlerden insanlar… Türkiye artık "öteki" dememeyi öğreniyor galiba.
Muhafazakarı, liberali, sosyetesi, dindarı bir arada yaşıyor ve eğleniyor.