LEVENT TÜZEMEN

LEVENT TÜZEMEN

ltuzemen@takvim.com.tr
Tarihi 7 Nisan 2014

Gerilim Aslan'a yaradı

Galatasaray gerilimli derbiden nasıl zaferle çıktı?

Galatasaraylı futbolcular ve sıkıntı günler yaşayan yönetim için Fenerbahçe galibiyeti Gökkuşağı kalitesinde ve güzelliğinde oldu. Psikolojik yönü güçlü derbiye Fenerbahçe gelirken 13 puanlık farkı Galatasaray'ın üzerinde baskı olarak kullandı. Galatasaraylı futbolcular için TT Arena'da kazanma alışkanlığı ve taraftar gücü itici güç görevindeydi. Ballandıra ballandıra anlatacağımız bir derbi izlemedik.
İki takım oyuncuları da maç boyu hakem Bülent Yıldırım'ı yanlarına almaya çalıştı.
Muslera, Semih, Yekta, Mehmet Topal ve Gökhan Gönül dışında tüm oyuncular sürekli didişip durdu.
Sarı kartlar havada uçuştu.
Bülent Yıldırım sahanın en sakiniydi en küçük baskıdan etkilenmedi, gördüğünü çaldı. Galatasaray takımı taraftarı ile aynı frekansta buluştuğu anlarda Fenerbahçe üzerinde baskı kurdu.

Galatasaray'da hangi futbolcular ön plana çıktı?

Fedakarca oynayan Drogba heybetiyle Fenerbahçe savunmasını fazla ileri çıkarmadı. Boğuştu, duvar oldu, sırtı dönük aldığı topları kaybetmedi. Yekta çok koşup, kritik pozisyonlarda vücudunu topla rakip arasına akıllı soktu.
Mancini'nin ikinci yarıda skoru koruma psikolojisine giren takımı kenardan uzun süre uyarmaması büyük hataydı. Ayrıca yanlış pas tercihi sonrası Selçuk'a ve Sneijder'i el kol hareketleriyle tavır alması yakışmadı. Sonuçta; Galatasaray kazanarak evindeki psikolojik üstünlüğünü korudu. Sneijder'in 9. dakikada attığı ustalık kokan erken gol sonrası ve Emre atıldıktan sonra Galatasaray ilk yarı bitimine kadar oyunu istediği gibi kontrol etti. Golde Selçuk ve Felipe Melo'nun pas trafiğin çabuk ve isabetli yönetmesinin payı da büyüktü.

Gerilimin derbiye etkisi hangi yönde oldu?

Galatasaray her zaman kaybettiği gerilimli maçları bu kez kazandı.
Çünkü Felipe Melo, Sneijder, Eboue, Emre, Bruno Alves, Emenike, Caner gibi gerilimi seven oyunculara teslim olmadı. Melo ile kapışan Emre'nin sinirleri iflas etti ve kırmızı haklı gördü.