TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 4 Ağustos 2017

2’si bir arada

2000'li yıllarda futbolda iki önemli değişiklik oldu: En geride ve en uçta oynayan futbolculara bakış, anlayış değişti.
En geride "süpürücü" olarak oynayan libero, genellikle orta hatta kısa boylu, önündeki stoper gibi hava topu ve mücadeleye girmeyen, seken topları alan veya en son olarak topa girmek zorunda kalan oyuncu kalmadı.

FUTBOLA BAKIŞ DEĞİŞTİ
Bunun temel nedeni hayatın değişiminin futbola olan bakışı da değiştirmesidir.
Kapitalizmin ortaya çıkışından itibaren hayat hızlandı, daha da hızlanmaya devam ediyor. Kapitalizmin yan ürünü olan futbol da bundan nasibini alıyor. Oyun çok hızlandı, dakikalardan saniyelere geçiş oldu. Kaleciye geri pas yasağının nedeni de oyunun hızlanması içindir.
Bu hız artışının yanı sıra oyunculara birden fazla iş yüklendi ve temel olarak her oyuncunun takım oyunu içinde olması düşüncesi yerleşti.
Nasıl bankalarda veznedar olarak çalışan, sadece para tahsil eden bir kişi istihdam etmek yerine vezne işlemleri yapan memurlara bir de tahsilat görevi verildi. Böylece bir elemandan tasarruf edildi.
Topla az buluştuğu için ağır olsa da en geride durumu idare eden oyuncu kalmadı.
Bunun bir nedeni de dünyada boy ortalamasının uzamasıdır. Artık tek uzun oyuncu göbekte yetmeye başladı.
Bunun sonucu olarak eşdeğer iki uzun oyuncu göbekte yer alırken, bunların top çıkaramama, geriden oyun kuramama zaafı nedeniyle ön libero diye bir oyuncu tipi doğdu.
Futboldaki hız artışı ve oyuna her oyuncunun katılması gerektiği düşüncesi, libero gibi santrafor denen golcü tipini de değiştirdi. Dripling yapmayan, rakip eksiltmeyen, hızlı olmayan golcüler eskisine göre epey gözden düştü.
Bunun en tipik örneği de Barcelona'nın uzun, ağır sadece ortalanan toplara vuran oyuncu oynatmaması. Böylece gol atma biçimi de atan oyuncu sayısı da değişiyor.

PİVOT SANTRFOR HEP VAR
Ne var ki libero biterken pivot santrafor örneği aynı şekilde kesin olarak sahalardan çekilmedi. 2016 Avrupa Şampiyonası'nda Almanya'nın Gomez'in eksikliğini çok hissetmesi bunun örneğidir.
Mehmet Batdal, eski tip santraforun en iyi, en başarılı örneği. Aboubakar da başarılı yeni golcü anlayışının ete kemiğe bürünmüş hali.
Cenk'in sorunu ise bu iki tipolojiden birisine ait olmayıp iki çeşitte de yeterli olmaması. Cenk'in karşıt, başarılı örneği ise Benzema'dır. Gerektiğinde adam eksilten ama kaleye arkası dönükken top dağıtabilen, gelen toplara son vuruşu iyi yapan oyuncu olarak karma tipin en başarılısı.

BESLEMENİZ GEREK...
Beşiktaş'ta alınacak golcü epey tartışıldı.
Bu polemiklerde dikkatten kaçan ismi geçen oyuncuların nasıl tipte oyuncu oldukları. Beşiktaş, tercihini yaparken aynı zamanda bir sistem tercihi de yaptı aslında.
Beşiktaş Negredo'yla, Gomez gibi son vuruşları iyi ama driplingle rakip geçmeyen, önüne top isteyen pivot tipine yakın bir golcü aldı. Bu tip golcünüz varsa özellikle kanatlardan beslemeniz gerekir.
Negredo'nun oyun stili için en iyi partner Lens olacaktır. Çünkü o da gol atmaktan çok attıran eski tip kanat oyuncusu. Bilhassa defans arkasına çok isabetli top kesiyor. Negredo ve Lens, birbirini tamamlayan oyuncular olacaktır.
Bu açıdan ikisinin birden alınması doğru bir futbol yaklaşımıdır.