TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 5 Mayıs 2017

Beşiktaş’ın sorunu

Beşiktaş'ın kronik ve güncel olmak üzere iki tip sorunu var.
Bu iki sorunu ve aralarındaki farkı tek bir futbolcu örneğinden açıklayalım.
Beşiktaş ileride baskı yapıp, geride de boş alan yaratmayacak kadar iyi her takım karşısında çok zorlanıyor. Bunun nedeni Atiba'nın üzerine gelindiği zaman çalımla rakip eksiltecek veya dikine uzun top atacak becerisinin olmaması.
Bu zaafın en net göründüğü üç takım söyleyelim. Başakşehir, Dinamo Kiev ve ilk yarıdaki maçta Fenerbahçe bunu iyi yaptığı için Beşiktaş'ın eli ayağına dolaştı.
Atiba çok iyi meslek ahlakına sahip, çok da faydalı oldu ama üst düzey oyuncu değil.
O yüzden de kariyerindeki en iyi takım futbol ömrünün sonunda geldiği Beşiktaş.
Bu Beşiktaş'ın kronik sorunlarından birisi.
Yine Atiba üzerinden bu kez de güncel sorunu açıklayalım.

ATIBA ÇOK FORMSUZ
Atiba son haftalarda çok formsuz. Daha önce yaptığı top kapmalar, yan paslar, geriden bindirmeler de yok.
Kısacası Beşiktaş'ta kronik sorun ve güncel sorun birlikte ortaya çıkınca daha önce farkedilmeyen aksaklıklar gözümüzün içine girmeye başladı. Peki bunun çaresi var mı?
Evet var, Gökhan İnler eğer bu kadar dışlanmasaydı en azından Atiba'nın formsuz döneminde rahatlıkla oynardı. İnler, Atiba kadar istikrarlı bir oyuncu değil ama daha yetenekli. Dikine çok uzun isabetli toplarla takımı atağa kaldırabiliyor ve çift ayakla şut atıp gol arayabiliyor.
Bir başka kronik ve güncel sorunun birlikte yansımasına bakalım.
Oğuzhan ve Tolgay birlikte oynadığı zaman Beşiktaş orta sahada top ayağındayken marifetli bir takım oluyor. Ne var ki top rakibe geçtiği zaman bu iki oyuncuya ek olarak Talisca da alan daraltan, rakibe basan oyuncu olmadığı için her takım soluğu Beşiktaş ceza alanında alıyor. Orta saha o kadar yumuşak ki rakip bir oyuncu çok rahat 40 metre top getirebiliyor.

NECİP'LE DİRENÇ ARTIYOR
Bu meselenin bir de güncel olarak derdi de var. Oğuzhan çok formsuz, savunmadaki eksikliği hücumda iyi oynadığı zaman bir şekilde idare ediliyordu.
Son haftalarda ne şut, ne dikine ve araya pas ne de kanatlardan arkadaşını kaçırmadığı için kronik zaafa güncel formsuzluk eklendi.
Ya bunun çaresi var mı?
Evet var, bu iki oyuncudan birisinin yanına Necip'i koyduğunuz zaman top marifeti düşüyor ama dirençli ve sert bir takım olunuyor.