TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 9 Mart 2017

Olimpiakos 10 Mart 1925

Olimpiakos 10 Mart 1925'te Pire şehrinde, Pire Futbol Atletik ile Pire Taraftarlar Deneği adındaki iki kulübün birleşmesiyle Pire Limanı'nda kuruldu. Tam adı Olimpiakos Pire Taraftarlar Kulübüdür. Kulübün kurulmasında baş rolü Andreas Adrianopoulos adında bir tüccar üstlendi. Şehrin ileri gelenlerini toplayarak ortaya Yunanistan'ın en önemli kulübünü çıkardı.

APOLLON'UN SİMGESİ
Adrianopoulos'un beş oğlu da futbol takımında aynı zamanda üstelik forvet olarak oynamıştır.
Beş kardeşin birden hücum hattını oluşturması takıma olan ilgiyi arttırmıştır.
Kurucu ve 1. Başkan Yardımcısı olan Deniz Subayı Notis Kamperos'un teklifiyle kulübün sloganı güç, atletik mukavemet, soylu rekabet, hakimiyet ve olimpiyat ideali oldu.
Olimpiyat vurgusu hem sportif yönü hem de uluslarının başlangıcı Antik Yunan'a dayayan Yunan milliyetçiliğini simgeler.
Kulübün renkleri kırmızı- beyaz, amblemi ise antik olimpiyat oyunlarında yarışan bir sporcu bir gençtir.
Gencin alnındaki defnenin anlamı ise antik çağda defne yaprağının Yunan tanrısı Apollon'un simgesi olmasından kaynaklanır.
Antik Yunan'da olimpiyatlar, mitolojiye göre defne ağacına ‚şık olan ve defneyi kendi ağacı ilan eden Apollon'un şerefine yapılırdı. Sporculara ve şairlere de defne ağacından yapılma bir taç takılırdı.

EN BAŞARILI KULÜP
Taraftarlarının takımlarına taktığı ad Trilos yani Efsane'dir.
Takımın marşı: "Bir, iki, üç gol olsun, panik her yerde olsun/ Zafere, zafere Olimpiakos'tur." Yunanistan'ın en başarılı kulübüdür, 43 kez lig şampiyonu olmuştur. Futbol takımının maçlarını yaptığı Pire'deki 32 bin kapasiteli stadyum, Osmanlıya karşı bağımsızlık savaşında yaptıkları nedeniyle Yunanistan'ın milli kahramanı sayılan Yorgios Karaiskakis'in adını taşımaktadır.