TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 23 Eylül 2016

1948 BJK-GS

Artık resmi ismi "Vodafone Arena" olduysa da biz o yerde bulunan eski stadyumu 1947'de yani açıldığında İnönü, 1951'de Mithatpaşa, 1973'te ise tekrar İnönü ismi almasıyla biliriz. Siyasi konjonktüre isim değişikliği olurdu, şimdi ise sponsora göre yani parayı veren ismini de veriyor.
Yeni stadyum, yeni ismiyle ilk kez Galatasaray'ı ağırlayacak. Bu yönüyle de tarihe bir not olacak.
Beşiktaş taraftarı özellikle bu açıdan çok heyecanlı. Heyecan aslında hep aynı. 27 Kasım 1947'de "İnönü "Stadyomu" olarak açıldıktan sonra ilk Beşiktaş-Galatasaray maçı da böylesine bir havadaydı.
24 Ekim 1948, Saat 15:00 Maça ilgi o kadar büyüktü ki karaborsada maç biletleri 15 liraya kadar yükselmişti. İstanbul Ligi'nin o yıl favorisi olan iki takımın maçında stadyum hınca hınç dolu olmasının yanı sıra hatırı sayılı bir kalabalık da maça girememişti.
Beşiktaş'ın hocası İtalyan Giuseppe Meazza'ydı dersek bu isim hemen tanıdık gelecektir.
Milano'da bulunan stadyum Inter taraftarlarınca onun adıyla anılır. Efsane İtalyan futbolcu 1948-1949 sezonunda Beşiktaş'ı çalıştırıyordu.

SERT MAÇ
Galatasaray'ın hocası ise Peter Molloy'du. Eski İngiliz futbolcu, 1947-1949'da Galatasaray'ı, 1949- 1951 sezonlarında da Fenerbahçe'yi çalıştırdı.
Molloy, ayrıca iki kez de A Milli Takım hocalığı yaptı.
Beşiktaş maçına çıkarken milli takımın da başındaydı.
Beşiktaş maça, Feyzi - Yavuz - Vedii - Çaçi - Ali Rıza - Hüseyin - Rahmi - Bülent - Şevket - Şükrü - Faruk 11'iyle başlarken;
Galatasaray ise sahaya, Osman - Adnan - Naci - Muzaffer - Bülent - Musa - İsfendiyar - Halis - Reha - Gündüz - Orhan kadrosuyla çıktı.
Hakem ise Şazi Tezcan'dı.
Şazi Bey, aslında kaleciydi.
Beykoz'da oynarken bir Galatasaray maçında kolu kırıldığında 21 yaşındaydı. Futbolu bırakmak zorunda kalınca hakem oldu. Aynı zamanda beden eğitimi öğretmeni ve spor yazarıydı, yöneticilik de yapmıştı. FIFA'ya kayıtlı ilk Türk hakemi ve yurt dışında yabancı maç yöneten ilk hakemdi.
Maçın heyecanlı atmosferi sahaya sertlik olarak yansımıştı.
Beşiktaşlı Bülent sakatlanarak çıkmış, sonra tekrar girene kadar epey süre geçmişti.
Deyim yerindeyse tekme tokat bir maç oluyordu.
Beşiktaş maçın hakimiydi ama gol epey geç geldi. 71. Dakikada Şevket topu kafayla Şükrü'ye verirken kendi yerde buldu, Şükrü topu tekrar Şevket'e verdi ve Şevket yerdeyken kafayla gol attı.
Galatasaray beraberlik için yüklenirken, 89 dakikadaki kontratakta Şükrü o meşhur fuleli koşuşuyla herkesi geçti ve topu plase olarak ağlara yolladı.
Beşiktaş maçı 2-0 kazanmıştı.

UNUTULMAZ YILDIZ
Maçın hakemi Şazi Tezcan, 1960'da maç yönettiği o stadın müdürü oldu. 1962'de 55 yaşındayken de vefat etti.
İlk golü atan Şevket Yorulmaz, Konya İdmanyurdu'nda başladığı futbolculuk kariyerine 1946'da 20 yaşındayken Beşiktaş'ta devam etti ve 1954'te yine Beşiktaş'ta futbola veda veda etti. Büyük golcü 173 maçta 99 gol attı. 1951-1952 ve 1952-1953 sezonlarında gol kralı oldu.
Beşiktaş'ın kulüp müdürlüğünü de yaptı ve 1997'de bir kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.
İkinci golü atan, hem fizik hem de futbol anlamıyla bir dev olan Şükrü Gülesin'i anlatmak için kitap yazmak gerekir.
O bir dönemin tartışmasız en popüler futbolcusuydu.
Beşiktaş'ın gerçek efsanelerinden olan merhum sol açığın attığı 226 golün 32'si kornerdendir.
İtalya'da oynayan ilk Türk futbolcu da 1950'de Palermo'ya transfer olan Beşiktaşlı Şükrü Gülesin'dir. Şükrü'yü Lazio'ya alan eski hocası Giuseppe Meazza'dır. Şükrü, 3 Sezon (2'si Palermo'da olmak üzere) İtalya'da oynadı. İtalya'daki 2. sezonunda 16 golle Lazio'nun en golcü futbolcusuydu.
Bugün bile Lazio taraftarı Can Bartu'dan çok Şükrü Gülesin'i hatırlar. 1977'de 55 yaşındayken vefat etti.
Ölenlere rahmet ve saygıyla...


Şazi Tezcan


Şevket Yorulmaz


Şükrü Gülesin


ŞÜKRÜ LAZIO'DA