TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 30 Ağustos 2016

İktisat ve futbol -1

Beşiktaş acil gole ihtiyaç duyduğu için bu hafta Cenk'in yanına Ömer'i de soktu.
Geçen sezon da Gomez'in yanına Cenk'i alıyordu. Bilic, benzer durumda kontrolünü kaybederek Demba Ba, Cenk ve Pektemek'i bile aynı anda oynatmıştı.
Fenerbahçe de aynı durum Fernadao ve Van Persie'yi aynı anda sahaya sürerek yaşanıyor.
Örnek çok, pek çok takım benzer durumlarda elindeki bütün santrforları birlikte sahaya sürerek yapıyor.
Bunca yıldır bu uygulamanın çok az işe yaradığını gördüm ama nedense hiç de tartışılmaz bu durum.
Peki neden hayaller, o istenen goller bir türlü gelmez?
İktisattaki azalan verim yasası yüzünden... Açıklayalım.
Bir maden galerisinde 10 işçi günde 1 ton kömür çıkarıyorsa, 20 işçi günde 2 ton çıkarır gibi düşünülür oysa gerçekte öyle olmaz. Çünkü üretim için her eklenen bir girdi, aynen bir girdi olarak çıkmaz. Çünkü en başta örneğin 10 işçinin geniş alanda çalışma ortamına 10 işçi daha eklediğiniz zaman alan daralır. Artık kimse kazmasını ilk durumdaki gibi rahat sallayamaz.

HALEN ÇOK SAÇMA!
Bir santrforun yanına başka santrfor soktuğunuz zaman, golün beklendiği alan müthiş sıkışmaya başlıyor. İki golcü geliyor ama onların tepesine onlardan da fazla oyuncu savunmaya geliyor. Tek bir santrforun vereceğim verimden daha düşük bir verim ortaya çıkıyor.
Bunu gören hocalar bu kez santrforların birisini kanada çekiyor.
Mesela Gomez varken, cenk de girerse Cenk kanada kayıyordu.
E o zaman Cenk'in ne özelliği kalıyordu ki? Kanatta oynamaya çalışan bir pivot santrfordan daha verimsiz oyuncu bulamazsınız. Ne dripling yapabilir ne de orta. İki santrfordan beklenen iki kat verim, gol ihtimali maden işçilerindeki durum gibi yanlıştır.
Dolayısıyla yapılan uygulama saçmaydı ve halen de saçma.
Üstelik yeni golcü için başka mevkiden oyuncu çıkardığınız için defansta açık vermeye, topu rakip kaleye taşımakta zorlanmaya başlarsınız.
Peki maden galerisine 10 yeni işçi değil de diyelim 5 yeni işçi aldık, durum ne olur? Elbette üretimde bir artış olur ama yine 1,5 ton üretim beklememek gerekir.
Her yeni işçi geldiğinde nispi bir artış olur ama bir noktadan sonra üretim artışı durur hatta marjinal olarak üretim gerilemeye başlar.
Bunun futbol sahasına yansıması ne olabilir, yani verim yani gol ihtimali nasıl artabilir?
İlk önce kesinlikle birden fazla santrfor almamak gerekiyor. İlk çözüm oyundaki santrforu başka bir santrforla ya da golcüyle değiştirmek. Mevcut oynayanı çıkarmaya kıyamıyorsanız demek ki ondan gol için umudunuz hala var demektir.

AKHİSAR'IN HATASI
Öyleyse de ona ulaşan kanallarda sıkıntı var demektir. Bunun çözümü de oyuncu yapınıza, oyun sisteminize göre kanatlardan veya orta sahadan yeni oyuncuyla şansınızı arttırmaktır.
En kötü çözüm ise defanstaki uzun boylu oyuncuyu kafa topu için ileriye almak. Akhisar bu yanlışı yaparak defansın en önemli oyuncusu Douglas'ı ileri taşıdı ve 3. golü yedi.