TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 21 Nisan 2015

Türk Aynştayn'ı kaybettik

Türkiye, Oktay Sinanoğlu adını New York Herald Tribune" gazetesinde 1963'te yayınlanan "Yale Üniversitesi'ndeki Yeni Harika Çocuk" yazısıyla öğrendi. Yazıda, 161 yıl sonra Yale'de ders veren en genç profesör olduğuna dikkat çekiliyordu. Oktay Sinanoğlu'nun babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu diplomat, annesi Rüveyde Hanım da gazeteci ve çevirmendi. Nüzhet Sinanoğlu'nun ağabeyi ve ilk evliliğinden doğan üç çocuğundan ikisi Latince Profesörü Samim ve Yunanca Profesörü Suat, diğeri de diplomat Aydın Sinanoğlu'ydu. Sinan ismi baba dedesinden geliyordu. Babası Haşim Paşa ve Selanikli Osman Hamit'in torunuydu.

ESİN AFŞAR'IN AĞABEYİ

Kavala'da doğup büyüyen, Yunan ve Roma Mitolojisi üzerine kitap da yazan Nüzhet Sinanoğlu'nun Rüveyde Karacabey'den doğan diğer çocuğu Esin Afşar da ünlü bir müzik yorumcusuydu. Kardeşi Esin gibi o da babasının görevi nedeniyle 1935'te İtalya'nın Bari şehrinde doğdu. 4 yaşında Türkiye'ye dönen Sinanoğlu, 6 yaşında babasını kaybetti. Ankara TED Koleji'ni bitirdikten sonra 1953'te burslu olarak Yale Üniversitesi'ne gitti, 1956'da Kimya Mühendisi olarak mezun odu. Bir yıl sonra MIT'den Yüksek Mühendis, 1959'da da Yale'den doktor unvanı aldı. 1962'de de profesör oldu.

DÜNYA ÇAPINDA BİR ZEKA

Teorik Kimya ve Moleküler Biyoloji üzerinde evrensel çapta bir ün kazanan Oktay Sinanoğlu, 1966'da TÜBİTAK ödülünü ve yurt dışından da çok prestijli bilim ödülleri kazandı. ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü'ne katkılarda bulundu. Bir ayağı Türkiye'de olmak üzere iki kürsü sahibi olduğu ABD'de çok sayıda üniversitede ders ve konferans veren Sinanoğlu, hayatı boyunca Türkiye'deki yabancı dille eğitime karşı çıktı. 1994'te Yıldız Üniversitesi'ne atanan Sinanoğlu'nun 8 uluslararası kitabı 300'e yakın bilimsel makalesi yayınlandı. Oğlu Murat'ın annesi Paula Armbruster'le 1963'te evlendi ve 1 yıl sonra da ayrıldı. Armbruster soyadını kullanan oğlundan Karacabey Levni, Elif, Selma ve Murat adlarında torunları vardır. Oktay Sinanoğlu son olarak Dilek Sinanoğlu'yla evliydi.