Selda Uskan

SELDA USKAN

Tarihi 5 Mart 2015

Oğlu kızıma bir şey yapar mı?

Nişanlımla arkadaş ortamında tanıştık ve üç ay sonra evleneceğiz. Benim ilk evliliğimden 5 yaşında bir kızım, onun da 6 yaşında oğlu var. Karısı geçen yıl ölmüş. Yani çocuk bizimle yaşayacak. Şimdi iki korkum var; nişanlım kızıma iyi bir baba olacak mı? Oğlu ileride kızıma ya bir şey yaparsa? Ne de olsa yıllar içinde ateşle barut olacaklar. Diğer yandan nişanlımı çok seviyorum. Ama kızım da benim hayatım, onun başına bir şey gelirse kendimi affetmem. Bazen diyorum ki, 'Kızı olanlar asla ikinci evlilik yapmamalı!' Bilmiyorum kafam çok karışık. Rumuz: Mehlika

S:U: CEVAP; Tam adamına sordun sevgili Mehlika. Çünkü benim annem de üvey babamla evlenirken 'iyi kocadan çok iyi baba olması' öngörüsüyle yola çıkmış. Ve yanılmamış. Gerçekten de muhteşem bir baba oldu.
Kendisi bugün benimle yaşıyor ve bu kez ben ona evlatlık vazifemi yapıyorum. Annemle yaşadığı hayata gelince, rahmetli anacığımın çok mutlu olduğunu söyleyemem. Ama üvey babamın beni kendi çocuğuymuş gibi sevip, sahip çıkması sonucunda annem ona hayatı boyunca minnettar kaldı. İki ufaklığın ileride 'yakışıksız şeyler' yapabilme ihtimali ise sizi korkutmasın. Yaşları henüz küçük, sıkı bir 'siz kardeşsiniz' eğitimiyle gerçekten kardeş olabilirler.

ÇARESİZİZ!
Uyuşturucuyla 11 senedir mücadele eden kardeşim için bir çıkış yolu bulamadık. Bu konuda sizin yazdığınız bir kitap geçti elime ve anneme okuttum. Madde bağımlılığından kurtulan gençleri ve bunun nasıl yapılacağını anlatmışsınız. Biz de uygulamaya başladık ama annem o kadar pasif ve güçsüz ki, bu durum kardeşimi daha çok paniğe sokuyor. Oğlunu düşünmekten eridi. Lütfen bizi arar mısınız?
Bir de o doktorun telefonunu yazar mısınız?
Saygılar... Metin T. /İstanbul

S.U. CEVAP: Güçlü durması gereken önce sizlersiniz. Kardeşiniz karşısında, "Korkma oğlum ben senin için dünyaları deviririm, bu pisliğin elinden seni çekip alırım" diyen bir anne görürse bu konuda önemli bir adım atmışsınız demektir. Annenize güç vermek ise size düşüyor. Sonrası, büyük bir sabır ve gereken her türlü önlemi bıkmadan uygulamak. Doktorun iletişim bilgilerini mailinize atıyorum. Allah yardımcınız olsun. Bu arada beni arayabilirsiniz, elimizden ne gelirse yapmaya hazırız.

ÜÇ FARKLI TALİP
Evlilik yaşım geldi ve görücü usulü olacak. Biri var, benden yaşça büyük ama maddi olarak müthiş. Arabalar, evler filan. Bu arada ben biriyle görüşüyorum işi gücü yok ama çok karizma ve acayip yakışıklı. Semtin bütün kızları peşinde. Hangisi olsun diye düşünürken, alt kat komşumuzun öğretmen ağabeyi de annemlerden beni istemiş. Adamı tanırım; müthiş efendi, kendi halinde, sevecen, anlayışlı, pırlanta gibi bir adam. Kadın ruhundan anlıyor, ses tonu ilaç gibi. Kararsızım Selda abla.
Siz olsanız hangisini seçerdiniz?... Rumuz: Mutluluk hangisinde

S.U CEVAP: Önce bu işler kısmet işi.
Bakalım kaderinde kimin adı yazılacak.
Ama hangisi olursa olsun, en ufak mutsuzluğunda aklına diğerleri gelmesin.
Kadınlarımız bunu bazen ömür boyu pişmanlığa ve mutsuzluğa dönüştürebiliyor. 'Hangisiyle evleneyim?' sorusunun cevabını ben bu mesafeden elbette bilemem. Ama şunu iyi bilirim; tek başına 'para unsuru', seçiminde en son sırada yer almalı. İşi gücü olması yeterli. Diğer yanda ruhunuzun örtüşmesi, ailelerin uyumu, çocuk yetiştirmede ortak görüş, yalnız kaldığınızda konuşacak konular ve birlikte yapacak mutlu uğraşlar bulabilmek bana sorarsan öncelikli tercihin olmalı. Hadi bakalım hayırlısı, sonucu bilmek isterim, bana yaz.