Tarihi 12 Aralık 2012

Eşref Erdem ve Sadık Avundukoğlu

Dün kaldığımız yerden devam ediyoruz... Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastı, eşi CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu'nun kaleme aldığı 'İçimden Geçen Zaman' isimli kitabıyla 19 yıl sonra yine gündeme oturdu...
Güldal Mumcu, kitabında soruşturmayı yürüten savcılara ağır eleştiriler yöneltirken, hunharca işlenen cinayetin aydınlatılmasının önündeki engellemelere dikkat çekti.
Bu iddiaların ardından gözler o dönem hem Uğur Mumcu özelinde, hem de genel olarak faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere kurulan Meclis komisyonlarına çevrilmişti.
Dönemin TBMM Faili Meçhul Siyasi Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sadık Avundukluoğlu, DGM Başsavcısı Nusret Demiral'ın, Uğur Mumcu suikastıyla ilgili emniyet birimlerine 'komisyona bilgi ve belge vermeyin' diye yazı yazarak araştırmalarını engellediğini aktarmıştı.
Uğur Mumcu Cinayetini Araştırma Komisyonu Sözcüsü ve eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdem, Avundukluoğlu'nun, 'araştırmaları sırasında engellendiklerine' yönelik açıklamasına destek verdi.
"Araştırmalarınızda engellemelerle karşılaştınız mı?" sorusuna Erdem iki isme işaret ederek cevap verdi:
"Dönemin MİT Müsteşarı Teoman Koman ve DGM Savcısı Nusret Demiral." Bu iki ismi de resmî yazıyla komisyona davet ettiklerini söyleyen Eşref Erdem, ancak kendilerinin 'Gelmiyorum' cevabını verdiklerini kaydediyor.
Erdem, "Devlet sırrı meselesinin arkasına sığınıp gelmediler. Komisyonun, çağrılmalarına rağmen gelmeyenlere karşı bir şey yapma gücü yok. Bu yüzden Meclis komisyonları yeniden düzenlenmeli." diyor...
Uğur Mumcu cinayetini çözmeye ilk kez bu kadar yakınız...
24 Ocak 2013 gelmeden bu işler hızlanmalı...