Tarihi 10 Aralık 2012

Uğur Mumcu Cinayeti

TBMM Başkanvekili ve CHP milletvekili Güldal Mumcu çok önemli bir kitap yazdı... "İÇİMDEN GEÇEN ZAMAN"... Hafta sonu o kitabı okudum...
Cuma günü Beyaz TV'deki Dinamit'te Ceyhan Mumcu ve Ahmet Özal konuğumuzdu...
Ceyhan Mumcu ile Güldal Hanım'ın yaklaşımında farklılıklar var ama temelde aynı şeyi söylüyorlar...
UĞUR MUMCU CİNAYETİ DEVLETİN İŞLEDİĞİ BİR CİNAYETTİR...
Güldal Hanım, eşi Uğur Mumcu'yu 20 yıl önce katledenin 'devlet' olduğunu ve cinayetin neden aydınlatılamadığını isimler vererek anlatıyor kitapta.
Güldal Mumcu 'Bu işi devlet yapmıştır' diyen askerî savcı Ülkü Coşkun'dan ziyade, dönemin DGM Başsavcısı Nusret Demiral'ı hedef alıyor.
Güldal Mumcu, "Cinayeti gördüm" diyen tek tanığın polisler tarafından adeta rezil edilip, ekranlarda 'yalancı ilan edilmesi'ni ve Demiral'ın aynı programda yüzünü gizleyerek Uğur Mumcu'nun arkadaşı olduğunu söylemesine isyan ediyor... "Patlamadan hemen sonra olay yerine gelip tutanak tutarak delil toplamayı polise bırakıp giden Nusret Demiral, sorumluluğunun bilincinde bir görevli olsaydı, ilk sorgu için olay öncesi durumu öğrenmek amacıyla bizi arar, bu arada da bir başsağlığı dilerdi. İnsanlığın en basit gereğini yerine getirmeyen Savcı'nın, olayı ciddiyetle soruşturduğu izlenimi vermek için, sahte dostluğa sağınması gerçekten ilginç değil mi?" (İçimden Geçen Zaman s.75) Ali Akkuş'un da değerlendirmesinde belirttiği gibi soruşturmayı yürütmekle sorumlu Başsavcı Demiral'ın "Bu iş bir yıl sonra çözülür" sözünün hukuk mantığına sığmadığını söyleyen Güldal Mumcu, "Bu sözler öteki yetkililerin de işi savsaklamasına neden olmaktadır" diyor. Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sadık Avundukluoğlu'nun verdiği bilgiye göre Demiral, Emniyet'e yazı gönderip TBMM'ye bilgi verilmesini de engellemiş. Nusret Demiral'ın Ankara DGM Başsavcısı olduğu dönemde Özal'a yapılan suikast girişimi başta olmak üzere ondan fazla olay var. Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy gibi cinayetler nedense bir türlü aydınlatılamadı onun döneminde.
Güldal Mumcu'nun kitabı faili meçhullerin aydınlatılması ve ezberlerin bozulmasına ciddi katkı sağlayacak nitelikte. Ülkede rejim tartışması çıkarmak için planlanan ve faili meçhul bırakılan tüm cinayetler yeniden ele alınmalı. İşe AK Parti'nin iktidara gelişiyle birlikte işlenen ve hâlâ faili meçhul kalan Necip Hablemitoğlu cinayetinden başlanmalı mesela. Arşivdeki haberlere bakınca Hablemitoğlu öldürüldüğünde olay yerine ilk gelenler arasında eski DGM Başsavcısı Nusret Demiral da görülüyor... Bütün bu garip döngü hep Nusret Demiral'a kilitleniyor...