Tarihi 7 Aralık 2012

Kitaplar arasında

2012 yılının kitap fuarını da geride bıraktık. Tepebaşı TÜYAP günlerinde çok güzel bir ortam olurdu; küçük ama gerçek bir kitap fuarıydı orası. Şu anki TÜYAP'a ise Tekirdağ Kitap Fuarı demek daha doğru. Orası fiilen Tekirdağ. İstanbul il sınırı falan değil, etrafta Tekirdağ köftecileri dolu. Dahası havasız, basık, insana daral getiren son derece kötü işletilen bir ortam. Geçenlerde Star TV sabah haberlerinde Seda Akgül'ü seyrettim, o da aynı dertten muzdaripti.
Tekirdağ'a da saygımız sonsuz ama o fuar orada olmaya devam edecekse bunun adına İstanbul Kitap Fuarı ya da İstanbul Fuarı diyemezsiniz...
Neyse biz bırakalım bu sıkıntılı işleri, kitapların dünyasına dönelim. Türk yayıncılığı şu an dört koldan ilerliyor.
Birincisi yüksek bütçeli holding yayınları, ikincisi akademik içerikli üniveriste yayınları üçüncüsü siyasal bir vizyon doğrultusunda yayın yapan entelektüel yayınevleri ve bir de spesyalist butik kitaplar basan yayınevleri...

ÜNİVERSİTELER DE BAŞARILI
Tabii bunların arasında geçişler olabiliyor. Mesela Timaş Yayınevi sağİslami eğilimli bir entelektüel yayıneviydi ama işleri büyüttü yayıncılığın merkezine yerleşti. Keza İletişim Yayınevi de sol eğilimli entelektüel bir yayıneviydi o da bugün kitlesel ve merkezi bir yayınevi.
Üniversite yayınları da hızla artıyor, hemen her üniversite yayınevi kuruyor. Koç, Bilgi, Boğaziçi Üniversitesi özellikle başarılı.
Alfa,Yapı Kredi ve Doğan gibi büyük gruplar da her geçen gün büyüyor.
Ayrıntı ve Metis gibi sol, Ötüken gibi sağ ve Liberte gibi liberal eğilimli yayınevleri de özellikli kitaplar basmaya devam ediyor. Türkiye'nin fikir hayatını zenginleştiriyorlar. Ayrıntı yayınlarının 'Ağır Kitaplar' serisinin özellikle altını çizelim, bu seri çok kıymetli. Metis'te Semih Sökmen zaten yıllardır çok tutarlı bir özgürlükçü-sol çizgide ilerliyor. Liberte özellikle siyaset ve iktisat alanında temel akademik kitaplarda ve liberal literatürü taşıma noktasında çok domine edici bir noktaya geldi.

KIYMETLİ ESERLER BASILIYOR
Ötüken de kıymetli kitapları peş peşe basıyor. Tam bir siyasal eğilimi olmayan Say yayınlarının 'Fikir Mimarları' serisi ise başlı başına çok değerli bir seri. Entelektüel okurlarımız Say yayınlarının Fikir Mimarları serisinin tamamını edinmeli. Heyamola yayınlarının İstanbulum ve İzmirim serilerinin ikisi de muhteşem. Domingo ve Pegasus Yayınevi de başarılı kitaplara imza atıyor. De Ki yayınları da kayda değer eserler ortaya koyuyor. Optimist iş dünyası bağlamında sağlam eserler yayınlıyor. Mediacat kitapları da medya ve iş dünyası bağlamında. Mentis, psikoloji konusunda başarılı eserler basıyor.
Aşağıda size genel bir seçki hazırladım.
Farklı mezheplere, meşreplere göre kitaplar...
İyi okumalar...

* * *
SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİM
* Aşk Cumhuriyeti-Türk Popüler Müziğinde Kültürel Mahrem
* At Üstünde Fırtına: Anadolu Selçukluları
* Bellek-İnsan-Eser: Cengiz Dağcı
* Bugün de Diyorlar ki
* Büyük Düşün
* Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı (1923-2023)
* Defterimden Portreler
* Demokrasinin sosyolojisi
* Dünya Tarihinde Türkler
* Dünyayı Güzelleştirmek-Turgut Cansever'le Konuşmalar
* Edward Said ile Konuşmaya Devam
* Film Kulübü
* Film Sanatı
* Filmlerle Sosyoloji
* Gerçek ile Kurmaca Arasında Torosyan'ın Acayip Hikayesi
* Haminne'nin Suret Aynası
* İçinizdeki Ekonomisti Keşfedin
* İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı XFatih Sultan Mehmed
* İttihatçıların Ünlü Maliye Nazırı Cavid Bey
* Kalbur Saman İçinde
* Kaybolan İstanbul'dan Hatıralar
* Kazara Milyarder
* Kendi Heykelini Yapan Adam:İlhan Selçuk