Tarihi 6 Aralık 2012

Forma üreticilerinin sorunu nasıl çözülür?

Dün okullarda serbest kıyafete geçiş reformuyla beraber, forma ve önlük işinde olanların zarara uğrayacağını ve dertli olduğunu yazmıştım... Sektörden benimle irtibata geçenler şöyle söylüyor... "2012-2013 öğretim yılı başında gündeme gelen serbest kıyafet konusu bilahare gündemden kalkmış ve ilgili sektör üreticileri de yürütmenin gündeminde en azından sonraki öğretim yılı için, yani 2013-
2014
öğretim yılı için hükümetin gündeminde böyle bir uygulamanın yapılmayacağı şeklinde algılanmıştır.
Yani sıra bu öğretim yılı başında uygulamaya konan 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle çesitlenen ve artan okul sayısı ve okula başlama yaşının erkene alınması nedeniyle üreticiler yeni yaş grubuna ve çesitlenen okulların taleplerine yanıt verip tüm öğrencilerin giysilerini hazır edebilmek için daha fazla bir çeşitlilikte ve sayıda giysi imal etmek zorunda kalmışlardır. Dolayısıyla bu yıl sektörde geçmiş yıllardan daha fazla bir elde stok kalmasına sebep olmuştur.

STOKLARIN SEKTÖRDEKİ DAĞILIMI
* Fabrikaların elindeki okul kıyafetlerinde kullanılabilecek olan örme ve dokuma kumaşlarla bu kumaşları üreten makineler.
* Bu kumaşlar için üretilmiş iplikler.
* Trikocuların ellerindeki iplik, yarı ve tam mamul stoklar; triko makineleri.
* Toptancıların elindeki kumaş stokları.
* Okul kıyafeti konfeksiyon üreticilerinin elindeki kesilmemiş örme ve dokuma stokları ile bitmiş ürün stokları.
* Perakendecilerin ve manifaturacıların elinde hazır okul kıyafeti stokları.
* Fason atölyelerdeki sadece bu iş için design edilmiş makine parkuru.
Bu stokların, 16 milyon öğrenci olduğu varsayıldığında, sektörün arta kalan % 40 stok ile öbür sezona hazırlanılan yeni mallarla birlikte stoğunun maliyetinin milyar dolardan aşağı olmayacağını varın siz hesaplayın.
Tüm bu stoktaki ürünler % 100 yerli üretimdir.
Sektöre iş yapan her türlü üreticinin ve sağladığı istihdamın ne kadar zarar göreceğini siz hesaplayın. Sektörün 8-10 aylık vadeli çeklerle çalıştığı düşünülürse, stokların paraya dönmemesi ile yaşanacak kriz ve iflaslar kaçınılmaz olacaktır."
Şu yukarıda anlatılan tablo vicdan sahibi herkesin dikkate alması gereken tablodur...
Gerçekten bu haklı reformla birlikte eski düzene dayalı iş yapan onbinlerce aile mağdur olacak...
Peki çözüm ne?
O konuda şöyle söylüyorlar...
"Özel okullara tanınan, velilerin en az % 60'ının muvafakatiyle okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4. maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlensin ve uygulansın."
Dün Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey birkaç bürokratı beni aradı, bilahare Bakan Bey'le de bu konuyu görüşeceğim...
Açık söyleyeyim...
Uygulamanın 2-3 yıl ertelenme ihtimali YOK...
Eylül 2013'te serbest kıyafet dönemi başlıyor...
Fakat özel okullara tanınan "Velilerin % 60'ı okul üniforması ile devam diye imza toplarsa, üniforma uygulaması devam eder" kuralının devlet okullarına da yanısıtılması mantıklı bir çözümdür...