DR. GÖKHAN ORDU

DR. GÖKHAN ORDU

Tarihi 16 Eylül 2009

Sağlığın ilk şartı

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmek sağlıklı olmanın ilk şartıdır. Vücut direncinin düşmemesi için Ramazan'da bütün besin gruplarından; yani kuru baklagiller, tahıllar, süt ve süt ürünleri, beyaz veya kırmızı et, yumurta, balık, sebze ve meyvelerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeliyiz.

SAHURA MUTLAKA KALKIN

Ramazan ayında oruç ile uzun süre aç kalınması (özellikle sahura kalkmadan akşam yemeği ile oruç tutulması) vücudumuzdaki birtakım fizyolojik değişikliklere neden olmaktadır. Özellikle mide bağırsak sisteminde ve kan şekerinde oluşan bu değişiklikler sağlıklı kişilerde bile birtakım sağlık sorunlarına (kabızlık, midede yanma, ekşime, baş dönmesi, kan şekerinde düşmeler ve ağırlık artışına) neden olmaktadır. Önemli sağlık sorunları veya kronik hastalığı olan kişiler, Ramazan öncesinde doktorlarına danışmalıdır.

DOKTOR KONTROLÜ ŞART
Şeker
hastaları, hamile ve emzikliler, çok yaşlı-hasta olanlar, ağır kalp-böbrek hastası olanlar, mide ülseri, safra kesesi iltihabı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, ağır enfeksiyon geçirenler ve hipertansiyon hastalarının oruç tutmaları halinde sağlıkları etkilenebilir.