DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Ocak 2018

Orgazm yoksa hasta mıyım?

Evleneli 3 yıl oldu. Eşimle beraberlikten hiç öyle anlatılanlar ya da dergilerde yazdığı gibi orgazm olamadım. Orgazm yoksa hasta mıyım?
Cinsel ilişkide eşlerin duyduğu hislere haz, orgazm diyoruz. Eşinizin sizin haz almanız, orgazm olabilmeniz için yardım etmesi gerekir. Yetiştirilme tarzınız, yaygın korkularınız, yasaklarınız, işlerin yoğun olması, katı dinsel inançlar, cinsel bilgisizlik, kendi cinsel organlarınızı yeterince tanımıyor olmanız, eşinizin var olan erken boşalma gibi cinsel sorunları ve içinde bulunduğunuz ortam sıkıntınızın kaynağı olabilir. Ön sevişme dönemini uzun tutmanızı, meme uçları, kulak arkaları, bacakların iç yüzleri gibi uyarılma bölgelerinizin daha fazla dokunularak uyarılması önerilmektedir.

SİLİKON EMAR'A ENGEL OLUR MU?
29 yaşındayım. Mememi büyütmek için silikon taktırmak istiyorum. Silikon ultrason, tomografi veya emar çektirmeye engel olur mu?
Hayır olmaz. Ultrason ses dalgaları ile çalışır. Tomografi x ışını ile çalışır. Emarın görüntüleme tekniği de farklıdır. Meme içine takılan silikonlar bu görüntüleme tekniklerini engellemez. Bu tekniklerde silikonu bozmaz. Meme sağlığınız için yapılacakları vakti geldikçe yaptırabilirsiniz.

HOCAM BENİ ZAYIFLATABİLİR MİSİNİZ?
Hocam merhaba. 114 kiloluk biriyim. Boyumu soracaksınız 165 cm. Yani pek hafif sayılmam. Evlenmek istiyorum. Çok dikkatli olsam 3 ayda 30 kilo versem bana yeter.
Şişmanları zayıflatabiliriz. Ama siparişle olmaz. Dengeli kilo verdirmek zorundayız. Öyle sihirli diyetler falan yok. İlk 6 ay en fazla %10 yani senin için hesaplayacak olursak 11-12 kilo verdirmeyi hedefleriz. Bu da ayda ortalama 2 kilo vermen demek. Alışkanlıklarını ve hayatını düzenleyerek bunu yapmalıyız. Yoksa 30 kilo verir 40 kilo alırsın yeni hastalıklarında yanına kar kalır. Evdeki pirinçten olma. Ama evlenmende bir sakınca yok.

HIÇKIRIK NÖBETLERİ GEÇİRİYORUM
55 yaşındayım. 2 aydır ara sıra hıçkırık nöbetlerim oluyor. arkadaşlar tanıdık bir doktora götürdü. Tahlil yaptırdım normal çıktı. Şimdi ben ne yapayım?
6 saatten uzun süren hıçkırıklarda bir doktora başvur.Gerekirse tekrar tıbbi destek al. Öncelikle kese kağıdı içine soluğunu al ver. Nefesini çok zorlanmadan tutabildiğin kadar tut. Yeni başlayan kısa süreli hıçkırıkta hastanın yüksek sesle uyarma, acı, ekşi, aşırı soğuk ve sıcak vb. gibi tatma duyusunu uyarma veya parlak ışıkla görme duyusunu uyarma ilgili ani reflekslerle hıçkırığı bastırabilir.

Hocam, balık mevsimi 'Balık yiyin' diyorsunuz. Bazen dondurulmuş balığa da denk geliyorum. Zararları var mı?
Genel bilgi olarak yok. Hatta belki de daha iyi korunmuş olabilir. Bildiğiniz gibi balık çok çabuk bozulur. Dondurulan balıklar daha tutulduğu yer olan gemide iken işlenir, çabuk bozulan iç organları atılır, oysa taze satılan balıkların yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar gerçekte ne kadar beklediğini (gemide, nakliyede, satıcıda vs) bilemezsiniz. Satın aldığınız balığın çok taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı bile olabilir.

Hocam bu sefer kesin kararlıyım. Bu kiloları vereceğim. Gerçekten vereceğim. Yemek yemeyi seviyorum ama ona da katlanacağım. Ama illaki tahlil yaptırmak istesem ne yaptırmamı önerirsiniz?
Yemek yemeyi seviyorsan önce bir ömür boyu sevdiğin gıdaları yiyebilmek için takibine gireceğin bir doktor bul. Çünkü şişmanlığın hele hele göbekliliğin bir çok hastalığı hazırlıyor. Bardak taşınca hipertansiyon, şeker, kalp damar, beyin damar hastalıkları arka arkaya çıkar. İnsülin direnci testi, şeker yükleme testi, TSH, EKG, tansiyon ölçümü, bel çevresi ölçümü mutlaka yaptır. Yani muayene ol. Metabolik sendrom dediğimiz bir durum çıkabilir.

Nafiz bey kardeşimin eşinde demir birikmesi varmış. Ben de demir kullanıyorum. Bu hastalık fazla demir kullanıldığı için mi oluyor?
Hayır demir birikme hastalığı Hemokromatoz dediğimiz bir hastalık. Hemokromatoz, kalıtsal veya sonradan edinilmiş bir demir metabolizması bozukluğudur. Hemokromatoz hastalarının vücutlarında, vücutlarının gereksinmelerinden daha fazla demir birikir. Vücut fazla demiri atmanın bir yolunu bulamadığından dokular ve organlarda demir giderek artar. Sonunda, aşırı demir yüklemesi kalp, karaciğerde işlev bozukluğuna ve organ yetmezliğe yol açabilir.

67 yaşındayım. Böbreklerim iyi çalışıyor. Gece bile sık sık idrara çıkıyorum. Damat 'Doktora kontrole gidelim' diyor. Ne yapayım?
Bence damadı kırma. Davete icabet etmek iyidir. Ayrıca sık sık idrara gitmek prostat bezinin büyümesine, idrar kesesinin yani mesanenin hastalıklarına, uzun süren idrar yolu enfeksiyonlarına ve hatta şeker hastalığına bile bağlı olabilir. Gitmişken kalbini, tansiyonunuda kontrol ettirmiş olursun. Ne demişler "Güvenmek iyidir, kontrol daha da iyidir."