DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Eylül 2017

Kabızlık çeken erik yesin

Yaklaşık 1 yıldır kabızlık çekiyorum. 3 aydır kabızlık çayı içiyorum. Bir işe yaramadı. Erik yesem iyi gelir mi? Kompostosu olur mu?
O kadar uğraşma. Tazesini bul ye. Bir kerede 10 adet kadar yiyebilirsin. Tabii miden müsaitse. 'Komposto yapacağım' diye bir sürü şeker veya şekerli sıvı da bedene girecek. Gerek yok. Ayrıca erikte bol bol C vitamini var. Göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmotik basınç ve su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da yeterince bulunur. Kalsiyum ve demir de cabası. Bol lifli bir gıda olan erik kabızlığa da gayet iyi gelir. Ama hareket etmezsen, sıkıntını, stresini azaltmazsan bağırsaklar rahatlamaz. Vaktinde tuvalet ihtiyacını görmezsen kabızlığın geçmez.

61 yaşına yeni girdim. Ara ara ağrı kesici alıyorum. 'Böbreği bozar' diyorlar. Bu yaştan sonra zararlı mı? Böbreğime bir şey olur mu?
Yeni yaşınızın hatıralarla, keyifle dolu geçmesini diliyorum. Sebepsiz, doktor tavsiyesi olmadan ağrı kesicileri veya diğer ilaçları kullanmamalısınız. Sürekli ağrı kesici kullananlarda bu ilaçların kullanımına bağlı ağrılar bile olabiliyor.
Altta yatan başka hastalıklarınıza, kullandığınız antibiyotiğin cinsine, miktarına göre böbrek zararı ihtimali olabilir. Tabii ki daha önce böbreğinize ait doğumsal veya sonradan geçirilmiş bir hastalık bilgisine göre bu ihtimal daha da ön plana çıkabilir. Öncelikle yeterince su iç. Egzersiz yap. Kafana her şeyi takma. Ortada bir sıkıntı yokken evham yapma. Mutlaka keyif aldığın konularla meşgul ol. Şikayetin olursa böbrek çalışma testleri ve idrar tahlili yapılabilir. Gittiğin doktorlara bu bilgiyi mutlaka ver.

3 hafta önce sıkıntılarım için doktora gittim. Depresyon hapı verdi. 2 gün önce akşam hiçbir isteğim yokken cinsel organım sertleşti, ağrıdı. Ne yapacağımı bilemedim. Hangi doktora gitmeliyim?
Ucuz atlatmışsın. Bu duruma 'Priapizm' diyoruz. Ortada cinsel uyarı, cinsel ilişki yokken penis ereksiyona geçer. Çok uzun süre ereksiyon halinde kalabilir. Sert ve ağrılı bir durumdur. Priapizm, ürolojik acil bir durumdur. Erken müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Cinsel organ bölgesindeki bir travma sonrası, toplardamar tıkanmasına bağlı, depresyon ilaçlarının yan etkisi olarak, bazı kan hastalıkları, bazı kanserlere bağlı olarak da bu durum olabilir. Hemen üroloji uzman muayenesi ile başla.
Depresyon ilacı için sana reçeteyi yazan doktorla konuş.

23 yaşındayım. Cildime çok dikkat ediyorum. Arkadaşım, 'Bu kadar ayrıntıcı olma, bebek kremi al en iyisi onlar' dedi. Bu doğru mu?
Maalesef doğru değil. Her kadının rüyası bebek gibi bir cilde sahip olmaktır. Bunun için bebek kremi kullanmak doğru değildir. Yetişkinlerin cildinin asitlik düzeyi farklı, çocuk ve bebeklerin cilt asitlik düzeyi farklıdır.
O nedenle bebek ve çocuk ürünleri yetişkinler için uygun olmaz. Yetişkin insanda üst tabaka epidermisin asitlik derecesi 5.5'tir. Ancak yeni doğan bebeğin cilt üzeri asit mantosu henüz oluşmadığı için hazırlanan ürünler farklıdır. Kendinize has özelliklere göre bakım ürünü kullanmalısınız.

32 yaşındayım. Sık sık vajinit tanısıyla tedavi görüyorum. Bu konuda ne yapacağımı şaşırdım kaldım. Bana tavsiyeleriniz var mı?
Vajinit olma riskini azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.
Sebeplerin tespit edilmesi çok önemlidir.
Bu nedenle dikkatlice günlük hayatınızı gözden geçirin. Verdiğiniz bilgilere göre hastalığın takibi farklı yola girecek.
Hastalığınızı sakın kanıksamayın. 'Zaten sürekli oluyor' demeyin. Örneğin, kötü bir kokuyu saklamaya, örtmeye çalışmayın. Bu, doktorunuzu hemen görmenizi gerektiren enfeksiyonun bir belirtisi olabilir. Kadın hijyen spreyleri veya kokulu deodorant tamponlar kullanmayın. Mümkünse cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın. Vajinal duş yapmayın, vajinanın içini yıkamayın.
Vajinanın kendi kendine temizlenmesine izin vermek daha doğrudur. Başka bir çeşit enfeksiyon için antibiyotik reçete edildiyseniz mantar enfeksiyonlarını önleme konusunda doktorunuzla görüşün. Ayrıca mutlaka şeker yükleme testi yaptırın. Mantarlara bağlı vajinitler şeker hastalığının ilk belirtisi olabilir.